Ateisten som tror att den som tror har fel

I dagens DN är Lena Andersson tillbaka med synpunkter på hur svårt det är att vara ateist. Problemet är att hon menar sig inte bli trodd. Här kan du läsa hennes första inlägg.

Lena Andersson för ett resonemang som handlar om sanningen som mer sannolik än tro. Lena Andersson är frustrerad över att troende i så liten grad låter sig påverkas av det dom vet. Hela resonemanget bygger på att tro och vetande inte går att förena. Det är uppenbart att för Lena Andersson är det i alla fall inte möjligt. Det vi vet är att i Lena Anderssona värld är vetande mer sanning än vad tro är. Frågan är vad det bli av allt det som är livet om Lena Anderssons sanninskriterier är det som avgör vad som är reellt eller inte? Det är tufft att vara ateist – det är alldeles uppenbart när Andersson skriver att ”Den som avvisar livslögnen om `Gud`tvingas förhålla sig till och förlika sig med människans ensamhet och absurda existensvillkor, utan annan vaddering än den som förtröngningen av smärta, meningslöshet och död erbjuder”. Det är med andra ord bara att bita ihop.

Som sagt – det är svårt att föra en diskussion om tro och vetande när tro per definition redan är avförd från dagordningen som lögn, och att den troende som faktiskt menar sig ta intryck av det som är vetande, avfärdas som blind för kunskap och logik. Det är lite som när Baloo i Djungelboken ska lära pojken att boxas och drar till så hårt att grabben svimmar av. Det blir liksom inget av det när motståndaren redan från början är att betrakta som uträknad – inkompetent och mindre vetande. Vad tycker Lena Andersson att vi ska prata om? Om den tro jag håller för sant redan från början är att betrakta som ”bullshit”.

Låt oss tro att något gott kommer ur den här diskussionen…Den som lever får se. Men man kan ju aldrig riktigt veta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: