Apartheid eller…?

Amnesty och FN  är i färd med att ”utvärdera” kriget i Gaza – detta helvete som pågick under drygt 20 dagar kring årsskiftet. Föga överraskande hävdar Israel att det inte är så mycket att orda om. Hur mycket som än kommer fram av fullständigt fasansfyllda beskrivningar av hur civila behandlats, så menar israelisk militär att man hållit sig inom ramarna för hur ett krig får gå till. Så kan bara den hävda som menar sig stå över det som gäller för andra – som bättre än någon annan förstår att avgöra vad som är rimligt och legitimt. Som förbehåller sig rätten att i princip få göra precis som man vill och när nå´n har synpunkter alltid menar sig vara missuppfattad.

I nå´n mening fortsätter kriget i Gaza. Nu sker det i form av en nästan total blockad av Gaza – likt ett strypgrepp på ett litet landområde inte större än en bit av Öland.  Som om israelisk militär och politiker på allvar tror att bara man håller kvar greppet så löser man problemet i området. Hur tänker dom? Bara en bråkdel av det gazaborna behöver släpps igenom. Allt det man behöver för att bygga upp sina raserade hus ligger kvar i stora lager utanför gränsövergångarna – betong, glas och armeringsjärn. Försök som görs att föra in förnödenheter via båt till Gaza slutar ofta i att israelisk militär kapar dessa biståndsbåtar – likt pirater som härjar utanför Somalias kust.

Så läser jag om hur Israels bostadsminister på fullt allvar argumenterar för segregation – närmast apartheid. Den här gången är det inte svarta och vita som ska separerars, utan ultraortodoxa och sekulära judar, israeler och israeler med arabiskt ursprung. Detta säger något om israelisk politik. Man tar sig för pannan! Det är ju närmast sinnesrubbat att som denne israeliske politiker hävda att det blir bäst om vi håller människor åtskilda. Så mer betong till muren som byggs runt palestinska områden…Håll hårt i nyckeln till de grindar som blockerar Gazaremsan. Det är tydligen så israeliska politiker menar sig skapa de bästa förutsättningarna för fred och försoning. Det är väl närmast tid för EU och USA  att sätta Israel under nå´n typ av tvångsförvaltning – för Israels egen skull som är på väg att alldeles förgöra sig själv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: