Sanningen om den s.k. ”sanningen”

Sanningen är det första som går förlorart i ett krig. Detta gäller i alla konflikter. Sanningen gagnar sällan den som har övertaget. Segerrapporter är sällan särskilt sanningsenliga. Också i konflikten på Gaza-remsan kring nyår gjorde Israels armé allt för att så lite som möjligt av det som hände skulle nå yttervärlden. Nu lyckades man inte med det. Bl.a. ett par modiga norska läkare lämnade skakande berättelser om vad som pågick.

Idag släpps nya och dramatiska vittnesbörd om vad som hände under de drygt 20 dagar som kriget pågick.  Vittnesbörden förmedlas via organisatrionen ”Breaking the silence” – en organisation av avhoppade israeliska soldater. Vitttnesbörden är samstämmiga i hur arméen närmast gick ”bärsärkagång”  i Gaza. Orden var att i princip skjuta på allt som rörde sig – och man gjorde det verkligen. ”Hellre träffa en oskyldig än tveka att skjuta en fiende”. Så blev det som det blev.  Ordern var att strunta i att ta hänsyn till civila. Detta innebar bl.a. att man tog civila som mänskliga sköldar när man skulle ta sig in i ett hus – precis det man anklagat Hamas för att göra. Budskapet till soldaterna var att dom kunde skjuta på vad som helst utan att riskera några följer. Stod ett hus ivägen – se till att skjuta sönder det. Stod en bil ivägen, så kör över den! Rapporten vederlägger på en rad punkter det israeliska försvarets egen granskning som friade den egna krigföringen på alla punkter. För den som vill läsa rapporten i sin helhet så finns den på www.breakingthesilence.org.il.

Det är på tiden att sanningen kommer fram. Konflikten på Västbanken och Gaza är i en mening ett krig om sanningen om det som händer. Från Israels sida finns ingen motivation att tala sanning. Jag mötte själv detta då jag i januari tog mig genom säkerhetskontrollen på Ben Gurion-flygplatsen. Jag blev genomsökt som vore jag terroristmisstänkt. Anledningen var några kartor och rapporter om muren som jag hade i bagaget. ”Orden” var att inte tro på vad som stod där. Glöm sanningen om det som händer här!

Det som sägs är skruvat till den grad att sanningen går helt förlorad. Ofta säger man ingenting alls med hänvisning till säkerheten. Det är ju bl.a. detta som gör palestinier närmast tokiga – då det som händer framställs som om ingenting hänt överhuvud taget. Fortsättning följer naturligtvis i den här frågan. Sanningen kan alltid diskuteras…jag är alldeles säker på att det blir så också i det här fallet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: