Nära till ”hjärnblödning”…

Använder en stund av kvällen för att läsa färdigt en FN-rapport från maj 2009 om situationen i Stor-Betlehem. Mycket av det jag läser har jag själv mött i samband med flera besök i Betlehem – senast i januari i år. Det är på många sätt deprimerande fakta. Enadast 13 % av de 658 kvadratkm disponeras av palestinier – resten har israeliska mydigheter och militärer occuperat för att bl.a. bygga flera bosättningar. Ca.86.000 israeler bor i 19 bosättningar som bl.a. upptar de 87% occuperade områdena. På de 13% bor ca.175.000 palestinier.

Rapporten är full av fakta som alla handlar om hur det palestinska samhället är på väg att utraderas. Muren skär in i området och placerar stora grupper på ”fel” sida.

Byn Nu´man med nästan 200 innevånare inkorporerades 1967  med Jerusalem. Trots det hade man bara identitetskort som var gångbara på väst-banken. 1992 beslöt israeliska myndigheter att det inte var tillåtet att bo i Jerusalem med väst-banks-ID. Helt plötsligt bodde dessa palestinier illegalt på sin egen mark och i sina egna bostäder. Från en dag till en annan.

Gilo är den största checkpointen mellan Betlehem och Jerusalem. Jag har med bultande hjärta och gråten i halsen gått genom denna fasansfulla anläggning några gånger. Anläggningen bidrar i hög grad till att tänka om Betlehem som ett fängelse. En typisk morgon passerar här mellan 500-1000 palestinier som ska in i Jerusalem för att arbeta. Checkpointen öppnar kl.05.00. Många börjar köa redan kl.02.00 för att vara säkra på att komma igenom i tid för att komma till sina arbeten. För att komma igenom skall man passera detektorer av diverse slag. Röntga sina väskor. Ta av sig skor, bälten och annat som kan ge utslag i en metalldetektor. Är man palestinier ska man kolla sina fingeravtryck i en scanner och naturligtvis visa alla sina papper. Detta kan ta upp till 3 timmar. Jag har sett personer i ett sällskap som inte klarade sig igenom scanningen av sina fingertoppar och bryskt avvisades medan resten av gruppen gick vidare. Jag tänker att det är sån´t här som i sin förlängning bidrar till att skapa självmordsbombare. Här föds en ilska och beslutsamhet att vilja ge igen.

Ja, mycket mer skulle jag kunna återge från rapporten och mina egna iaktagelser. Rapporten finns i sin helhet att få via www.ochaopt.org. Jag känner hur känslorna laddar upp på ett sätt som gör mig nästan galen. Det är nära till hjärnblödning…Så meddelar nu premiärminister Bejamin Netanyahu att han och hans regering inte har för avsikt att stoppa utbyggnaden av bosättningarna. Detta är rent ut sagt sinnesrubbat.

Bidrar med några bilder från Gilo checkpoint och muren i anslutning till checkpointen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: