”Det svåra valet” – vad är ett liv värt?

En av semestertidens kvaliteter är att kunna lyssna på intressanta radioprogram på tider som annars inte är möjliga. Tre förmiddagar i rad har jag nu lyssnat på ett program med temat ”Det svåra valet” – 30 minuters programtid kring det som tillhör livets allra svåraste frågor. Läs mer om serien här – http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=3459. Självklart kan du här också lyssna till programmen i efterhand. Gör det! Oerhört angelägna frågeställningar.

Igår handlade det om aktiv dödshjälp. I programmet lyssnade jag bl.a. till ett samtal mellan en svårt sjuk patient som vill få hjälp att dö och dennes läkare. Den här sjuke mannen uppfattade det som att han tvingades att leva ett liv han ansåg vara ett icke-liv – ett liv som mist sin mening. Han ville inte leva och ville få hjälp att dö på ett värdigt sätt. Detta kan nu inte svensk sjukvård hjälpa till med.

Idag handlade programmet om prioriteringar i svensk sjukvård – ett problem som svenska politiker tydligen inte ens vill ta i med tång. Landstingspolitiker hänvisar neråt i organisationen till verksamhetsansvariga. Dessa verksamhetsansvariga hänvisar uppåt till politiken. Som om att ingen vill stå till svars inför vare sig patienter eller väljare.

I programmet intervjuvades den ansvarige för MS-vården på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg – Jan Lycke. Han berättade om hur han förvägrats att förskriva den mest effektiva bromsmedicinen till sina MS-sjuka patienter. Han uttryckte sin förvåning över alla de resurser som läggs på forskning för att ta fram ny och effektiv medicin, samdigt som vården inte har råd att använda dessa nya mediciner. Självklart oerhört frustrerande för de patienter som vet att medicinen finns, men inte får tillgång till den. Frågan anmäler sig: Vad är ett liv värt? Vad är vi som samhälle beredda att satsa för att vi ska leva upp till det politiker i annat sammanhang beslutat om: att alla ska ha tillgång till den bästa vården?

Nu löste sig problemet tillfälligt i Göteborg, så att tre patienter fick den medicin man behövde och hade rätt till. Dock slingrar sig ansvariga genom att inte fatta principbeslut utan bara meddela undantag. Det oroar mig att mycket av prioriteringar sker utan offentlig insyn. Det är tydligt att jag som patient inte kan vara säker på att jag får den mest effektiva behandling som finns att tillgå. Vad vet jag om vilka val min läkare gör? Dessa prioriteringar skiljer sig dessutom mellan landets landsting. Det gäller m.a.o. att bo i rätt landsända. Är detta rimligt?

I morgon avslutas serien ”Det svåra valet”. Lyssna kl.11.03! Den här gången handlar det om den tidsgräns som är satt för att få göra en abort. Min fundering är hur vi som allmänhet fortsätter den här diskussionen om de svåra valen i livet? Vem har mod och kraft att offentligt driva den?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: