Med sådana vänner kan vad som helst hända

Tidningen Dagen väljer idag att vinkla bosättarkonflikten mellan USA och Israel via ett referat av hur Israel supportas av kristna i USA – http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174149. Benjamin Netanyahu har – via TV-länk – talat till en konferens av kristna som utgör en del av supporterskaran i USA – Christian United for Israel. Inte överraskande fick Netanyahu stående ovationer efter sitt tio minuter långa tal. 

I talet så Netanyahu bl.a. följande: ”I dag står miljontals kristna bakom Israel för att de står för frihet, miljontals kristna står bakom Israel för att de står för enhet, miljontals kristna står bakom Israel för att de vill se en genuin fred i Det Heliga landet”.

Netanyahus tal är närmast ett fall för Allmänna Reklamationsnämnden – om den fortfarande finns kvar. Det känns närmast som falsk marknadsföring. Den som tror på det Netanyahu säger måste närmast vara både blind och döv. Det är magstarkt att presentera Israels politik visavi Palestina som en strävan mot frihet, enhet eller genuin fred. Det är ju den här typen av uttalanden som sprider desperation i palestinska städer och byar. Verkligheten – ”fact on the ground” – talar ett helt annat språk. Detta är inte särskilt svårt att se för den som vill se och försöka förstå vad som händer i det dagliga livet i exv östra Jerusalem, Gaza eller Betlehem.  

Jag tänker om en organisation som ”Christian United för Israel” att man genom sina ståndpunkter helt och hållet ”säljer ut” medkristna i Palestina. Detta är kanske ett pris den här organisationen är beredda att betala? Jag tänker också att Israel lever farligt med vänner som  ”Christian United för Israel” – vänner som bara hejar på och inte reflekterar över vad som händer med Israel om konflikten med det palestinska folket inte reds upp. Jag har mött flera – bl.a. en rabbin i Jerusalem – som med stort eftertryck hävdar att ”antingen lever vi tillsammans eller dör vi tillsammans”. Det ena folkets framtid kan inte lösas på bekostnad av ett annat folks behov av fred och frihet. Detta borde en organisation som ”Christian United för Israel” fundera ett ögonblick över.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: