Yes, you can, Obama!

Idag skriver DN:s korrespondent i Mellanöstern om krisen mellan Isreal och USA –  http://www.dn.se/nyheter/varlden/byggen-pa-ockuperad-mark-stor-israels-usa-relationer-1.916723. Anledningen är Israels ovilja att i grunden göra något åt bosättarfrågan. Den tillsammans med muren är det som gör förslaget om två stater sida vid sida till något nu bara i teorin. Nu sätter Obama verkligen emot och Netanjahus cirklar rubbas – åtminstone något. Netanyahus probelm är att han på hemmaplan har ytterst militanta bosättare som – vi vet det se´n tidigare – t.o.m är beredda att mörda sin egen premiärminister. Han har dessutom ordnat med en regering som inom sig rymmer hela spänningsfältet. Som man bäddar får man ligga – inte så särskilt skönt alla gånger.

Nu börjar Obama köra hårt med Netanyahu – till vissa delar understödd av Storbritannien. Övriga EU ligger  än så länge förhållandevis lågt. Detta borde Carl Bildt ändra på under Sveriges ordförandehalvår. Upp till kamp, Bildt! Är nu stenen satt i rörelse gäller det att skjuta på för att skapa reella förändringar. Detta om något skulle vi komma ihåg som Sveriges bidrag det här EU-halvåret.

DN berättar om den israeliska bosättarrrörelsens febrila ansträngningar att blockera en redan beslutad vräkning av 1200 kolonister från 23 av Västbankens kolonier. Detta lär inte gå obemärkt förbi. Somliga av dessa bosättare är beredda att dö för sin rätt att var som helst på Västbanken få upprätta en postering och manifestera sin rätt till det land man menar att Gud har gett Israel. 

Nu är det bara att hoppas att Obama inte viker sig utan ser till att köra den här frågan i botten. Bara så kan nya förutsättningar skapas för fred mellan Israel och Palestina. Situationen är den att snart återstår inte så mycket land att etablera en palestinsk stat på. Obama kan gå till historien som den som avslutade Israel ”lek” med det palestinska folket. Yes, you can, Obama!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: