Makten avklädd…in på bara kroppen

I morgon predikar jag i en friluftsgudstjänst i Näshulta – några mil utanför Eskilstuna. Vi hoppas på ett sån´t väder att det verkligen blir en friluftsgudstjänst. Predikan i morgon markerar för min del att snart är den här sommarens semester slut. Några dagar till, så är det arbetsdagar som gäller.

Morgondagens bibeltexter handlar bl.a. om ”falska profeter”.  Det är dom som ger sig ut för en sak men har helt andra avsikter. I bibeltexten beskrivs dom som rovlystna vargar förklädda till får. Känns dom igen? Dom som smilar och ler men som samtidigt hugger efter oss. Dom som vill åt våra ”själar” i form av både värderingar och pengar. Många gånger är vi alldeles för naiva i mötet med såväl makten som kapitalet.

Jag tar mig friheten att i predikan referera till HC Andersens saga om ”Kejsarens nya kläder”. Sagan handlar om två förslagna bedragare som bestämde sig för att ”blåsa” kejsaren på såväl hans ära som en del av hans förmögenhet. Dom visste att utnyttja kungens fåfänga. Upplägget var sådant att den som tvivlade på vad som pågick framställdes som idioter. Ingen av dom som skickades fram för att kontrollera det som pågick var beredda att riskera sin ställning genom att säga sanningen. Så flockades ”ja-sägarna” kring kejsaren och bedrägeriet kunde fortgå. Visst har vi hört om det här förrut…?

Detta maktens och vuxenlivets samspel avslöjades då ett barn talade om precis som det var:  att kejsaren var naken – ”Han har ju ingenting på sig”. Ve och fasa! Det skulle till ett barn för att säga som det var. Andra runt makten trasslade in sig i lögner och halvsanningar.

Visst är det typiskt att det är de som från början höjts till skyarna och fått  fina utmärkelser som till slut avslöjas som bedragare. I skydd av sin upphöjelse kunde bedrägeriet fortgå. Visst har vi hört också om det…?

1837 lät HC Andersen publicera sin saga. Det kunde lika väl ha varit en story anno 2009. Mycket av det HC Andersen berättar om sker i verkliga livet. Visst har vi många gånger anledning att känna oss blåsta. Predikan i morgon vill jag använda för att säga att vi har anledning att göra allt för att avslöja dom som kommer förklädda till får men i själva verket är rovlystna vargar. Jag säger det därför att det är det Jesus säger i texten att vi ska göra. Så upp till kamp – låt oss säga som det är! Låt oss klä av varje intresse som försöker förleda oss.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: