Döden är en märklig livskamrat

Så definitivt ett telefonsamtal kan vara. Så var det då vi igår fick beskedet att min svärmor lämnat det här livet. Det är en märklig känsla att i nå´n mening vara inställd på att detta är på väg att hända – ändå går det inte att riktigt förbereda sig. Min svärmor blev över 94 år – ett fantastiskt långt liv, längre än vad de flesta får leva. Jag tänker att det mesta av det som nu upptar det moderna livet, det har kommit till under min svärmor Dagmars livstid.

Döden är en märklig livskamrat. Den finns alltid där som en påminnelse att inget i livet är för givet. Vi har anledning att komma ihåg det. Det ligger mycket av livsvisdom i det Lina Sandell formulerade som ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder”. Det är ändå som om vi inte riktigt kan förmå ta det till oss. Som om vi trodde att det skulle vara möjligt att krångla oss ur detta att vi en gång ska dö. Jag tror att vi t.o.m mår bra av att en och annan gång tänka just så – att vårt liv inte är för evigt. Det borde hjälpa oss att ta vara på den stund som nu är. Att det viktiga inte är vad det blir utan vad som är.

Det är märkligt med döden hur definitiv den är. Mycket kan vi ordna till, men med döden är livet slut. Det som är sagt är sagt och det som inte blev sagt förblir osagt. De frågor som aldrig blev ställda förblir obesvarade. Kanske att detta också kan hjälpa oss att fullt ut vara i det som är.

För familjen innebär Dagmars död också att våra band med hembygden tunnas ut.  Tänk vad en människa kan betyda som uppehållare av relationer av olika slag. Nu får vi lov att ordna en del av vårt liv på ett annat sätt.

Det är naturligtvis så att livet går vidare. På ett sätt kan jag sakna alla gamla traditioner som omgav sorgen – uttryck för att sorgen fick ta tid. Vi har inte mycket av detta kvar. Jag är inte säker på att vi blivit bättre på att leva bara för att sorgen inte längre får ta tid. Somligt borde onekligen få ta mer av vår tid i anspråk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: