Gud bevare Svenska Kyrkan för sådana politiker

Om lite drygt en månad (20 september) väljer Svenska Kyrkans medlemmar sina företrädare till kyrkoråd och kyrkomöte. När detta skedde senast var det ett närmast katastrofalt långt valdeltagande – så lågt att det närmast kan ifrågasättas som legitimt. Inte alla som väljs har primärt något intresse för Svenska Kyrkans väl och ve. Många uttalar tydligt att de inte delar den tro som är Svenska Kyrkans grund och ”verksamhetsidé”. Visst blir hela detta system lite märkligt?  I vems händer vilar Svenska Kyrkan egentligen?

Idag berättar Eskilstuna-Kuriren om Niklas Bergström från Hälleforsnäs som kandiderar för Sverigedemokraterna till kyrkovalet i Mellösa/Hälleforsnäs. Han deklarerar att han inte är troende. Det är mest för sitt samhällsintresses skull som han ställer upp. Han ser det mest som en pryoplats för att lära sig mer om politikens villkor. Egentligen är det invandrarfrågan som intresserar honom allra mest.

Så uttalar han som sitt mål att bl.a. hjälpa kyrkan att bli tydligare i sina värderingar som att värna kärnfamiljen. Så säger han: ”Kvinnor verkar ha så lite tid för sina barn nu för tiden och lämnar bort dem på dagis. Vi vill underlätta för kvinnor att vara hemma med barnen”. På frågan om män vill vara hemma, hur tänker han då? På det svarar han: ”Det har jag inte funderat så mycket på, men det borde väl gå det med”.

Utöver detta vill han mer eller mindre förbjuda islam i Sverige. Han är osäker på om alla kulturer är lika mycket värde.  Svenska Kyrkan borde bli mer aktiva för att omvända muslimer. Vilket bidrag tänker då Niklas Bergström själv ge för att uppnå det målet – han som själv inte menar sig vara troende? Visst blir det lite märkligt med en så´n som Niklas Bergström i Svenska Kyrkans ”förarsäte”?

Ja, Gud bevare Svenska Kyrkan för politiker som egentligen inte har något intresse av att vara med och utveckla Svenska Kyrkan som ett trossamfund. Kan man – som lite utomstående – hoppas på att detta är det sista politiserade valet i Svenska Kyrkan?

Annonser

One Response to Gud bevare Svenska Kyrkan för sådana politiker

  1. Örjan Edman skriver:

    Jag verkligen understryker den rubriken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: