Migrationsverkets lotteriverksamhet

I en serie reportage har Sveriges Radios Ekoredaktion granskat ett 50-tal fall av irakier som utvisats från Sverige till Irak – många av dessa kristna. Granskningen visar att samma skäl kan innebära såväl beslut om uppehållstillstånd som beslut om avvisning. Beslutet beror på vem som fattar beslutet. Det hela framstår som ett lotteri – trots det regelverk som reglerar frågan om vem som ska få uppehållstillstånd.

De kristna irakier som sänds tillbaka till Irak hamnar i direkt livsfara. Flera har arresterats eller eftersöks av terrorgrupper. Det är som om Migrationsverket blundar för den här verkligheten. Vad är det Migrationsverket menar är tillräckliga skäl för att en kristen irakier ska få skydd i ett annat land? Ekoredaktionen har bl.a. berättat om ett syskonpar där killen som avvisats från Sverige sökte skydd hos sin syster. Båda flydde tillbaka till Sverige efter att ha hotats till livet. Båda hade en och samma historia att berätta. Flickan fick uppehållstillstånd för att hom skyddat sin bror medan killen fick avslag därför att han inte kunde uppge vilka som ringt och hotat honom eller skickat brev med dödshot. Så naivt av Migrationsverket – som att man tänkte sig att terrorister i Irak tänker i samma byråkratiska former som Migrationsverket självt. Vem vill skylta med sitt namn och adress när man skickar ett dödshot? Förmodligen inte ens för Migrationsverkets skull.

Så skriver Rädda Barnens distrikt Sörmland/Östergörland ett öppet brev – återgivet i SméJournalen 2009-08-12 – till Migrationsverket appropå fyra apatiska flyktingbarn som ska utvisas ur Sverige. Dessa fyra barn vare sig äter eller kommunicerar med sin omgivning. Läkare vädjar om att barnen ska få stanna för att få adekvat vård. Så sätter Migrationsverket ner stövelklacken och meddelar att dessa barn visst ska ut ur landet – om så på bår,  med blöja och sondmatning. Migrationsverkets tjänstemän meddelar sitt beslut och överlämnar till polisen att verkställa avvisningen. Det hela framstår som en administrativ fråga som inte rör människor av kött och blod. Barn blir brickor i ett spel på hög nivå där det gäller att statuera exempel.

Så här har det låtit om Migrationsverket i många år. Det ska erkännas att det naturligtvis inte är enkelt att besluta i den här typen av ärenden, men intrycket kvarstår att det ofta är med stor okänslighet som verket meddelar sina beslut. Intrycket är också att ingen på verket tycks känna till barnkonventionens formuleringar om barns rättigheter. Där heter det bl.a. att ”konventionsstaterna skall till det yttersta av sin förmåga säkerställa barnets överlevnad och utveckling”.

Nå´t måste hända för att styra upp beslutsfattandet på Migrastionsverket. Det är som om Migrationsverket och många politiker med dom tror att om man blundar så blir problemen mindre. Inget gott har någonsin kommit ur ett beslutsfattande som bygger på att den som ska besluta blundar för verkligheten.

Hoppfullt är det att Migrationsverkets generaldirektör har gjort ett gemensamt utspel med Rädda Barnen och barnombudsmannen om de ensamkommande flyktingbarnens situation. Gott så – men det krävs mer för att återställas förtroendet för Migrationsverket. Inse att landets lotteriverksamhet bäst hanteras av Svenska Spel – inte av Migrationsverket.

Annonser

One Response to Migrationsverkets lotteriverksamhet

  1. monica pernroth skriver:

    Det är tragiskt att man på Migrationsverket anstränger sig så oerhört….. inte för att finna ut om någon behöver skydd, utan hur man skall formulera ett avslag på säkraste möjliga vis.
    Satt mad en kvinna i länsrätten (Migrationsdomstolen) för en tid sedan efter att hon fått avslag på sin asylansökan av Migrationsverket. Vi hade bemött direkta felaktigheter skriftligt tidigare, som utredaren hade totalt missuppfattat och ändå fortsatte hon att hävda samma ståndpunkter i rätten.Kvinnan hade berättat om våld hon blivit utsatt för på ett mycket gripande sätt,vi hade berättat vad som sker med en kristen kvinna utan skydd,som utvisas till Pakistan där hon är eftersökt för att ha hädat islam.När migrationsverkets handläggare får ordet stirrar hon rakt på kvinnan och säger ”Du är inte trovärdig” Det var som ett slag i magen även på mig som hörde detta.Hon upprepade sina felaktiga slutsatser och sade att kvinnan inte hade utnyttjat internflykt innan han flydde landet. Hade hon inte hört vad vi redan hade berättat? Där satt hon med ett blänkande kors i halsgropen och tittade med totalt nollställt ansikte på en lidande kvinna, som om hon utvisas kommer att dödas eller våldtas i ett fängelse.
    Nog är det ett lotteri alltid. Jag undrar i mitt stilla sinne om det är så att de som lyckas utvisa flest, betraktas som de duktigaste och om de får bonus?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: