Vår glömska spelar israeliska myndigheter i händerna

I en 63 sidor lång rapport redovisar människorättsorganisationen Human Rights Watch vad som hände i kriget på Gazaremsan runt årsskiftet. Rapporten från HRW är bara en i raden. För varje rapport som publiceras blir det bara än tydligare hur civila kallblodigt dödades.

Nu berättar bl.a. HRW hur israeliska soldater sköt ihjäl elva civila palestinier, bland dem fyra barn, trots at de vinkade med vita tygstycken. I ett av de fall som HRW redovisar stod två kvinnor och tre barn utanför sitt hus sedan en soldat beordrat dem att gå ut. Trots att de vinkade med vita tygstycken och uppenbarligen var civila, öppnade soldaten eld och dödade två barn- två och sju år gamla. HRW:s rapport bara styrker det som kommit ut i annat sammanhang att israelisk militär sköt helt skoningslöst. Man såg på alla som ett militärt mål.

Det är skakande berättelser som nu blir offentliga. Det speciella med kriget på Gazaremsan var att civila egentligen aldrig gavs någon möjlighet att fly. Sanningen är att de civila inte hade någonstans att fly.

Situationen i Gaza illustrerar väl den ojämlikhet som allmänt råder i konflikten mellan Israel och Palestina. När palestinska ungdomar kastar sten på israeliska stridsvagnar svarar dessa med kulspruteeld. När palestinier på Gazaremsan gjorde raketer av belysningsstolpar och skickade dem över gränsen in mot södra Israel svarade Israel med att marschera in med det som kanske är världens modernaste armé. Det kan inte bli annat än det som blev – en massaker på civila. Även ett krig har sina lagar – inte många av dessa upprätthölls av israelisk militär dessa förfärliga veckor runt årsskiftet. Trots att detta bara ligger ett drygt halvår tillbaka i tiden är det lätt att glömma det som hände. Denna glömska spelar naturligtvis israeliska myndigheter i händerna. När vi glömmer är det bara att stå på i nya övergrepp på en tämligen försvarslös palestinsk befolkning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: