”Snart vet jag inte varför jag ska kalla mig dansk?”

Idag publicerar Dagens Nyheter en ovanligt skarp debattartikel om det som hände natten till den 13 augusti då dansk polis bröt sig in i en kyrka  i Köpenham för att gripa irakiska flyktingar som tagit sin tillflykt dit.

I artikeln beskriver Carsten Jensen det som hände som ”natten då vi gjorde våld på det bästa i oss själva”. En av poängerna i artikeln är – och jag tycker det är så viktigt –  att det som skedde i Danmark inte bara handlar om några flyktingars liv och framtid utan ett helt samhälles grundvalar. Vad i det här fallet dansk polis och danska politiker medverkade till bidrar till att underminera viktiga värden i hela det danska samhället.

”Från och med nu är det inte bara irakier på flykt som nekas asyl i vårt land. Också begrepp som anständighet, generositet, hjälpsamhet och rättfärdighet förvägrar vi uppehållstillstånd”. Jag håller med, och jag håller med, och jag håller med…Vi måste just tänka att beslut som fattas om också svensk flyktingpolitik verkligen rör vid grunderna i det vi menar vara vårt svenska samhällsbygge. Vad händer då med vårt samhälles grundvärderingar i mötet med svensk flyktingpolitik?

Jensen hänvisar till dansk lagstiftning och säger: ”Vi har lagen för att beskydda människor mot övergerepp. Nu missbrukar vi lagen för att begå övergrepp mot människor”. Det blir så tydligt hur också lagstiftningen bidrar till att driva in kilar mellan människor. Vi får lov att vara så klarsynta att vi ser det. Detta gäller också i Sverige och i våra svenska förutsättningar.

Jensen skriver om danska parlamentariker som i ”oppurtunsimens namn ingått en djävulspakt med den blinda och döva omänskligheten”. Det är inte utan att jag är beredd att hålla med om att detta också gäller i Sverige när man hör om hur bl.a. migrationsministern Billström menar att det gått rätt till då en rysk kvinna med ett nyfött barn tvingas bort från sin man och ett äldre barn tillbaka till sitt hemland för att där söka asyl. Hur tänker en så´n som Billström som har hand om svensk flyktingpolitik? Barnkonventionen degraderar Billström till något att så där i största allmänhet ta hänsyn till – mest om det tycks gagna egna intressen – ointressant om det gagnar barnen. Huvudlöst!! Vad ska man då ha en barnkonvention till?

Jensen efterlyser samvetet och skriver: ”hoppas innerligt att det är samvetet som vinner den inre maktkampen mellan karriär och anständighet”. Vad han efterlyser är politiker som har ett sån´t civilkurage att man är beredda att försvara alla människors rätt – i alla lägen.

Så slutar artikeln: ”Inskränkthetens representanter har vi röstat in på landets högsta poster, och i den kvästa oppositionen finns mest deras själlösa eftersägare. Vad vi behöver i Danmark är inte bara besvärliga frågor och det nu så oregerliga gemytet, utan en stor, renande samvetskris. För de irakiska asylsökandenas skull – och för vår egen”.

Det är sant – och det gäller också hela diskussionen om Migrationsverket och vår svenska flykting- och invandrarpolitik – vi behöver en opinion – och ett samvete – som tar sin utgångspunkt i alla människors rätt till ett drägligt och livsdugligt liv. Så är det inte alla gånger nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: