Migrationsverket sågas av tidigare anställd

Tillåt mig ytterligare ett inpass om Migrationsverket och svensk flyktingpolitik. Kanske finns ingen så svår uppgift som den som Migrationsverkets handläggare har att bedöma de som söker asyl i Sverige. Det är lätt att bli synisk och mer eller mindre se varje asylsökande som en bluffmakare som drar en historia, tillräckligt hjärtknipande, för att få stanna i Sverige. Just därför finns anledning att granska de beslut som Migrationsverkets handläggare fattar liksom de vägledande beslut som verkets ledning presenterar. Till detta kommer politiska beslut i mer eller mindre svepande ordalag.

Tidningen Dagen har de senaste dagarna publicerat flera artiklar och intervjuver som ger inblickar i Migrationsverkets arbete. Avhoppade juristen Arne Malmberg ger ineriörer från sitt gamla arbete och säger bl.a. att verket genom sina vägledande beslut ”skruvat åt” praxisen kring vilka som får stanna i Sverige. Jag tänker att detta må väl vara, men problemet uppstår när grunderna för denna ändrade praxis i många  fall bygger på mindre seriösa bedömningar av lägetr i exv. Irak.  Arne Malmberg beskriver det som att man plockar information ur tillgängliga rapporter lite som man vill. Man tar det som gagnar de egna ambitionerna. På det här sättet utelämnas den information som i realiteten snarare skulle styrka asylsökandets skäl och vara grund för ett uppehållstillstånd. Detta gäller bl.a. de kristna irakiernas.  Migrationsverket får det att framstå som att det är tämligen riskfritt för kristna irakier att återvända till Irak, trots rapporter från såväl  Storbritanniens justitiedepartement och USA:s utrikesdepartement. Visst är det något komprometerande att den som får avslag på sin asylansökning i Sverige beviljas flyktingstatus i Turkiet. 

Det som oroar i det Arne Malmberg berättar är den godtycklighet med vilket Migrationsverket beslutar. Detta innebär att två personer med samma sakskäl och bakgrund bedöms olika – en får sitt uppehållstillstånd medan den andre tas i förvar för att avvisas.

Idag har migrationsminister Tobias Billström svarat på en fråga i riksdagen om de kristna irakier som tvångavvisas till Irak. Läs tidningarna och se vad ministern svarat.

Till detta kommer ett nyhetstelegram från TT som berättar om att FN-organet UNHCR ska granska Migrationsverket och dess arbete. En tjänsteman från UNHCR ska under nio månader närgånget följa 200 asylärenden och därefter skriva en rapport. I det här sammanhanget finns anledning att uppmärksamma att Sveige är det land som blivit prickat flest gånger för att ha brutit mot FN:s tortyrkonvention. Det är aningen uppkäftigt av Sverige att försöka sätta sig över såväl FN:s tortyrkonvention som barnkonventionen. Som om politiker och handläggare på Migrationsverket minsann vet bäst och har information som  bl.a. UNHCR inte förfogar över. Så korkat!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: