IKEA – en modern medelsvenssonsk gud?

För nå´n vecka sedan fick vi den nya IKEA-katalogen hem i brevlådan. Jag tänker att IKEA-katalogen kommit att få samma status som gamla tiders postorderkataloger – ELLOS och allt vad det var. Det vilar en sorts spänning runt katalogens sidor och vi triggas att tänka nytt in i vårt hem. Visst skulle vi behöva nå´t nytt in i vardagsrummet! Kökksbordet är väl slitet! Åtminstone en ny kudde eller åtminstone en portion småländska köttbullar när vi tar oss till närmaste IKEA-varuhus – dessa gigantiska moderna ”tempel”.

Hur många har sett den lite diskret inlagda rubriken på katalogens framsida? Texten kommer nästa helt bort bland bokhyllor, vardagsrumsinteriörer och belysningsidéer. ”VI LEVER ALLA LIKA OLIKA!”

IKEA-katalogen tänker sig att den svarar upp mot allas vår olikhet. På IKEA finns något för alla. Hur olika vi än är, så är vi lika i detta att IKEA är platsen där våra olika behov kan bli tillgodosedda. Det är ungefär så jag talar om Gud – vi är olika men lika i detta att Gud har med allas våra liv att göra. Är det så att IKEA kommit att bli något av en modern medelsvennsonsk gud – åtmindstone bilden av något gudomligt som uttalar avsikten att underlätta livet. Så skriver också IKEA:s VD  alldeles i början av katalogen och funerar över frågan om vad som får oss att må bra hemma? IKEA bryr sig och stimulerar våra drömmar om ett bättre och annorlunda liv. Så tar vi våra drömmar med oss till de tempel som utlovar att hjälpa oss att förverkliga våra drömmar.

Hur sekulariserade vi än menar att vi blivit så finns behovet av drömmar och någon som kan hjälpa oss att förverkliga våra drömmar. Hur mycket vi än dödförklarat Gud – i vilken religös dräkt han än må förekomma i – så lever vi med behov av något som är närmast gudomligt. Så dumt att tro att det vore möjligt att utrangera våra livsfrågor ur livet. IKEA gör en insats och bekräftar våra behov av att ha nå´n som bryr sig om vår vardag….Kanske är det att alldeles överdriva IKEA:s betydelse för folkhemmet, men viktigt är det detta med våra olikheter och likheter. Mer finns att säga om detta!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: