Israels ordkrig – ett sätt att mobilisera hemmaopinionen?

När nu dammet håller på att lägga sig efter en veckas diplomatisk kris mellan Israel och Sverige, så undrar man vad det är som hänt? Är det möjligt att en enda artkel – om än så provocerande – i sig själv skulle vara den enda anledningen till Israels krigsförklaring mot Sverige och allt svenskt? När jag läst om de våldsamma  reaktionerna från israeliska politiker med utrikesministern Lieberman i spetsen så har jag undrat om det inte är så att den svenske jorunalisten hade rätt. Ett högt tonläge för att avleda intresset från själva sakfrågan. Lite som den föredragshållare som i kanten på sitt manus skrev: ”Argumentationen svag. Höj rösten!”  Jag menar bara att det är märkligt hur fantastiskt israeliska företrädare tagit i.

DN har idag två artiklar och analyser som ger viktiga perspektiv på det som hänt. I DN-artiklarna framgår att den story som Donald Boström framförde i sin Aftonbladet-artikel först publicerades 2001, då utan någon som helst reaktion från Israel. Liknande artiklar har publicerats i spansk, rysk och österikisk media. Denne nu fördömde svenske journalisten har sedan artiklen publicerades 2001 rest tämligen obehindrat i Israel – utan någon som helst uppmärksamhet. Hmmmmm!

Jag är beredd att tycka att det ligger något i DN-journalisten Henrik Brors analys  att reaktionen från Israel ska ses i ljuset av att man är utsatt för en hård internationell kritik och krav på att förändra sin politik visavi den palestinska frågan. Artikeln i Aftonbladet kommer lägligt och israeliska politiker tar den som utgångspunkt för att – inte minst för sin hemmaopion – flytta fokus till hur ansatt man är som folk och land.

Det som inte fått samma uppmärksamhet som AB-artikeln är den kritik som internt i Israel uttalas mot utrikesministern Lieberman. Genom sitt sätt att hantera den nu uppkomna krisen har han  kastat ett löjets skimmer övr sig själv. Detta verkar dock inte bekymra honom. En israelisk  journalist säger till DN:s korrespondent: ”Med hoten om bojkott av IKEA och kraven på en svensk ursäkt liknar vi de extrema muslimerna efter karikatyrerna i Jyllands-Posten – människor utan några begrepp om pressens roll i ett fritt samhälle. Det är genant”.

När allt detta är sagt, så återstår att säga att lite klantigt var det väl av Aftonbladet att publicera artikeln på så förhållandevis lösa grunder. I stället för att ha rejält med fakta i målet och på det sättet fått en diskussion i sakfrågan, får man nu en helt motsatt situation. Inte helt lätt att komma tillbaka för att ta upp frågan en gång till. Vem ska då lita på det tidiningen skriver? Inte så dumt att tänka efter först!

Annonser

One Response to Israels ordkrig – ett sätt att mobilisera hemmaopinionen?

  1. stevegrasberg skriver:

    Jag håller helt med. Detta var ett bra tillfälle för israeliska regeringen att för en stund förskjuta fokus på nationella problem. Det är väl inte första gången i världshistorien ett land gör det. En yttre fiende kan hjälpa vilken regering som helst i blåsväder. Men detta tar nog priset men man är inte förvånad. Varför utreder man inte frågan istället?
    Om det fanns ett VM i lättkränkthet och ömma tår så skulle Israel vinna klart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: