Galet, galet, galet och bara så mycket mer galet – om israelisk bosättarpolitik

Har idag varit i Stockholm och under eftermiddagen deltagit i ett seminarium om ”Bosättningarna, internationell rätt och EU” – ett seminarium med israerliska och svenska experter. Talare var bl.a. två representanter för israeliska freds- och människorättsorganisationer. En av dom har jag f.ö. mött i Jerusalem. I seminariet medverkade också Hans Corell, fd chef på FN:s rättssekretariat och rättschef på svenska UD. Det har varit en så oerhört intensiv eftermiddag. Seminariet genererade ett långt och intressant inslag i kvällens Rapport. Inslaget gav också några intressanta vinklingar på den diplomatiska ”krisen” mellan Israel och Sverige.

Det var egentligen inte så mycket nytt jag fick höra – sån´t jag hört om förrut och sett på plats på Västbanken. Allt det här gör mig bara så galen. Det är helt sanslöst att detta kan få fortgå utan att så mycket görs från det internationella samfundet. Det pratas mycket men är väldigt lite ”verksatd”. Det är ju också detta som gör stora delar av det palestinska samhället så desperat.

Vad vi fick höra idag är hur Israel ocuperat större delen av Västbanken och där byggt fast sig i stora bosättningar – väl byggda och utvecklade städer med i några fall flera tiotusentals innevånare. Man lockar människor att flytta dit med kraftiga subventioner. Ingenstans i Israel kan man bo så billigt som i dessa bosättningar. Ingenstans åker man kollektivt så billigt som till och från dessa bosättningar. Man ”köper” bosättare som på det här sättet ser en möjlighet att ordna för sig på ett sätt man inte skulle kunna göra på någon annan plats. Israel lägger enorma summor – helt obegripligt stopra summor – på att  bygga dessa bosättningar tillsammasns med muren. Hela det israeliska samhället får göra stora uppoffringar för att detta ska vara möjligt.

Idag lever nästan 500.000 israeliska bosättare på ocuperat område i 149 bosättningar. Till detta kommer ett hundratal s.k. utposter – som även med israelsisk lag är olagliga. Trots det gör israelsika mynduigheter inget för att stoppa detta.  Känns snarast som att man i smyg applåderar dessa militanta bosättare som förflyttar positionerna ännu längre in på Västbanken.

Samtidiigt med att man bygger ut nya bosättningar försäkrar man att man inte ska göra detta. Man säger en sak men gör en annan. Det är inte svårt att förstå att detta skapar stor desperation bland det palestinska folket och dess myndigheter. Tanken på en tvåstaslösningar håller på att gå om intet om inte den israeliska bosättarpolitiken kommer till ett slut. Detta uttalades mycket tydligt på seminariet i eftemiddag. De två israeliska representanterna menade att det finns en stor majoritet i Israel för att överge bosättarpolitiken. Ges man nya möjligheter med liknande ekonomiska förutsättningar är man beredda att flytta från dessa olagliga bosättningar.

Den strikte svenske folkrättsexperten Hans Corell var völgörande tydlig i att det måste komma till en annan ordning där exv Hamas slutar med sitt raketskjutande in över södra Israel och att Israel måste göra helt om när det gäller sin politik med exv. bosättningar och säkerhetsmur. Hans Corell var överraskande ”outspoken” när han sa att USA och EU borde ha lagt ner en masiv insats för att komma i dialog med Hamas efter sin valseger i stället för att som det blev helt isolera Hamas. Corell menade att detta fått katastrofala följder.

Det är plågsamt att höra berättelserna om hur Israel likt en gökunge breder ut sig på plaestiskt område. Hur man manipulerar såväl sin egen opinon som det internationella samfundet. Jag kan inte se det på något annat sätt än att det just är manipulation i den högre skolan. Det finns bara ett sätt att få en ände på detta – bara ett sätt – och det är att Israel gör helt om när det gäller bosättningarna. För varje ny bosättning som man etablerar gräver man djupare på sin egen grav. Israel självt går under om ingen förändring sker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: