Sansade kommentarer när stormen dragit förbi

När nu det mesta av stormen lagt sig efter det att Aftonbladet publicerade sin artikel om hur isrelisk militär dödade och tog organ från palesinska män, publiceras nu en rad sansade kommentarer som ger perspektiv på såväl Aftonbladets publicering som reaktionen från Israel.

I onsdags publicerade Svenska Dagbladet en kommenterande artikel av den israeliske journalisten Gideon Levy – intressant och klargörande. Levy har i många år bevakat det som han skriver – ”Israels mörka sida, bakgården i Mellanösterns enda demokrati, den israeliska militärockupationen”. Han talar om ockupationen som ”ful, olaglig, brutal och kriminell”. Gideon Levy skriver om hur var och en som i Israel kritiserar ockupationen betraktas som antisemit. Han beklagar Aftonbladet lösligt publicerade kulturartikel.

Tidningen Folket hänger på Gideon Levy i gårdagens ledarartikel och bidrar med ytterligare reflektioner i frågan.

Tidningen Dagen publicerade i går en intervjuv med de två israeliska representanterna för två freds- och människorättsorganisationer som jag lyssnade till på ett seminarium i onsdags – se tidigare blogginlägg. I intervjuvn kritiseras israeliska bosättare för att gå emot judisk tro. Detta är intressant då bosättare och andra ofta hänvisar till Gamla Terstamenterts texter som man menar stöder uppfattningen att Gud har gett judarna hela det palestinska landet, varför de är i sin fulla rätt att bebygga det. Intressant det Eyal Hareuveni från människorättsorganisationen B´Tselem säger att samtidigt bryter bosättarna mot det bud som säger att du inte ska stjäla från din granne. Resonemanget illustrerar hur svårt det är att läsa Bibeln och tro att när man läst ett stycke har hela sanningen. Noa Gill, representant för den judiska fredsrörelswen Peace Now menar att bosättarna representerar en förvriden syn på den judiska tron.

I Dagenintervjuvn förs också vattenfrågan på tal. Tillsammans med frågan om land är just vattenfrågan den stora konfliktfrågan. I intervjuvn nämns om att Israel förser sig med 80% av vattnet i Jordandalen. Vanligt folk får inte vattna sina trädgårdar, men i bosättningarna finns ingern sådan restriktion. Palestinier får en bråkdel av det som bl.a. bosättarna gör av med. En god illustration av med hur olika förutsättningar folk lever. En del av det ojämlika där i princip alla levnadsförutsättningar är ojämlikt fördelade mellan israeler och palestinier.

Precis som Gideon Levy konstaterar i sin artikel i Svenska Dagbladet har debatten efter Aftonbladetartikeln inte på något sätt gagnat Israels intressen. Hela upplägget från exv. utrikesministern Lieberman är genomskådat och Lieberman själv står där med ”byxorna nere”. Trots Liebermans försök kvarstår den avgörande frågan om bosättningarna. Premiäministern Netanyahu har det svettigt på sin europarunda där han möter europiska ledare som kräver att något nu verkligen görs åt bosättningarna. I London fick Netanyahu föras in bakvägen till den engelske premiärminstern då ortodoxa judar hade barrikaderat  sig på framsidan där man demonstrerade för att Israel skua lämna tillbaka den mark man occuperat. Lite på tvärsen mot vad man kanske kunde ha väntat sig. För dessa ortodoxa judar är det nuvarande Israel inte det förlovade land som Gud lovat ge det jusiska folket.

Om man  kan säga att något gott kommit ur den senaste veckans rubiker, så är det att frågan om bosättningarna kommit att diskuterats än en gång. Det var väl inte vad herr Lieberman på UD i Jerusalem tänkt sig, men så har det blivit. Liberman får nog fundera en gång till på hur man hanterar den internationella opinionen. Finns väl nå´n kurs att gå där Liberman kan få lära sig att det fungerar inte som det gjorde i Sovjetunionen där Liberman växte upp, där regeringen kunde stänga en tidning man inte gillade.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: