Engagemang på sta´n

Vore det i gamla tider, skulle snart kyrkklockorna ringa till helgsmål. Klockklangen var en signal till bygdens folk att växla över från vardagens arbete till helgens vila. Som bondpojk vet jag att detta inte lät sig göras så där enkelt. Korna skulle mjölkas även om det var helgsmålskväll eller söndag morgon. Det jag kommer ihåg är ändå hur pappa krattade sandgången framför boningshuset när det blev lördag eftermiddag. Som en symbol för att det var helg på gång.

Det är den där goda helgsmålskänslan jag sitter med nu. Kyrkorna i sta´n har varit på Fristadstorget i en gemensam familjedag. Intensiva tre timmar med mycket folk. Det är verkligen en myt att vi inte möter allmänheten också i våra kyrkor. Dock blir det i en så mycket större dos när vi på det här viset är på torget. S:t Eskilskyrkans söndagsskola och barnkör sjöng. Där var cocosbollskatapulten utbaxad dagen till ära. Scouterna eldade på och bjöd torgpubliken på hotam totam – detta trix med havregryn och socker rostat i en stekpanna. Hur många kilo havregryn, socker och margarin har vi inte gjort slut på under alla dessa år på Fristadstorget, Nyforsdagar och Björktorpsskolgårdar? Kul har det varit och för många har S:t Eskilskyrkan blivit något av en hotam totam-kyrka –  låter nästan indianskt.

På torget idag var det fart på insamlingen till Världens Barn. Jag och andra pratade för saken. Det är alldeles uppenbart att eskilstunaborna vet vad det handlar om och vill vara med och ge. Under tre timmar samlade vi in nästan 4.000:-. Kanonbra! Lägg till detta mer än 2.200:- som några ihärdiga bössinsamlare fick ihop under ett par timmar igår. Mer än 6.000:- på två dagar. Och så vet jag att många andra har stått med sina insamlingsbössor i andra delar av sta´n. Nu är vi verkligen på G! Det vi redan samlat in kommer att bidra till att göra skilland för många av världens barn. Också detta är en god helsmålskänsla.

I morgon ska jag predika i S:t Eskilskyrkan. Det handlar om den barmhärtige samariern. Ska predika om vad det är att bry sig och vad det är som händer när våra värderingar möter verkligheten. Jesu liknelse handlar ju bl.a. om värderingarnas kollaps. Lätt att formulera principer – svårare att leva upp till dom. Mer om detta i predikan i morgon! Nu är det snart en kvart in på helgsmålskvällen. Dax att ge sig!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: