Med Guds välsignelse från Eskilstuna till Södra Sudan

Högtidligt och festligt var det. Lite av en overlighetskänsla. Att i en lägenhet i Eskilstuna fylld med vänner vara nära sammanlänkad med den process av utveckling som nu sker i Södra Sudan. Södra Sudan är efter ett långt inbördeskrig ett sargat land. Många har flytt sitt land – många finns i Norden – flera i Eskilstuna. Flera av dom som finns i Norden har spelat en viktig roll i processen mot att skapa ett fritt och fredligt Södra Sudan. Med hjälp en det internationella samfundet har Södra Sudan träffat en överenskommelse med centralregeringen i huvudstaden Khartum i den norra delen av landet. I realiteten fungerar Södra Sudan som en egen statsbildning med president, regering och armé. 2011 ska en folkomrästning hållas i Södra Sudan för att skapa klarhet i hur fiolket vill ha det i framtiden. Det är ingen vildsint gissning att folket då kommer att uttala sig för att Södra Sudan också i en formell mening blir en egen stat. Regeringen i norr har i den överenskommelse som träffats lovat respektera folkomröstningen.

Anledningen till att vi möttes i går kväll var att Mou Mou Athian Kuol som i tio år bott i Norge, nu var i Eskilstuna på väg till Södra Sudan för att där tillträda en post som typ statssekreterare eller vice minister i utbildningsdepartementet. I realiteten kommer det att vara Mou Mou som blir den ansvarige för detta enorma arbete att bygga upp utbildningsväsendet i Södra Sudan. Departementet ansvarar också för vetenskap och ‘tekonologi. Jag var på plats för att Mou Mou önskat att vi skulle be om Guds välsignelse över honom och hans uppdrag. På onsdag åker han till Södra Sudan och på måndag tar han över som statssekreterare. Utbildningsdepartementet är efter försvarsdepartementet landets största departerment.

Det är inte utan att jag beundrar Mou Mou som med kort varsel nu går in i den här uppgiften efter det att presidenten kallat på honom. Under i första hand tre månader lämnar han sin familj i Norge för att ge sig i kast men en uppgift som är utan gräns men med resurser som i hög grad är begränsade. Det Mou Mou nu ska bidra till är att bygga upp sitt land från grunden. Vad är då en angelägnare uppgift än att göra det genom att ge barn och ungdomar utbildning.

Kvällens värd James Kur Muorwell har själv fått uppgiften att vara med som andre man att bygga upp en typ av ambassad i Norden. Detta ska konkret komma till stånd i Oslo. Från ansvariga i Södra Sudan fäster man så stor vikt vid kontakten med Norden, att man väljer att organisera sin närvaro här genom denna typ av ”ambassad”.

Vad både Muo Muo och James uttrycker är att man nu är i ett läge där man i hög grad är beroende av hjälp från bl.a. de nordiska länderna i form av bl.a. bistånd. Personer som Muo Mou och James blir garanten för att pengarna hamnar där de är avsedda att hamna. För Muo Muo gäller det att snabbt visa på resultat. 

När vi i går kväll bad för Muo Muo påminde jag om Mose och hur Gud kallade honom att leda sitt folk. Jag tänker och tror att detta sker också i vår tid.  Att Muo Mou är en av dom som Gud kallat att tjäna sitt land för att säkra freden och säkerheten, för att bygga skolor och kunna erbjuda barn och ungdomar en skolgång.

The Lord bless you and watch over you. The Lord make his face shine upon you and be gracious to you. The Lord look kindly on you and give you peace. In the namn of the Father and the Son and the holy Spirit.

Alla som var där instämnde i ett rejält ”Amen”. En bra början på ett gränslöst uppdrag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: