Om döden och Netanyahu

Enligt mediarapporter såväl igår som idag avser Israels regering att fatta beaslut om att ge tillstånd för att bygga ytterligare 500 bosättarhus/lägenheter. Detta sker mitt framför näsan på EU:s utrikesministrar som när de möttes i Stockholm i slutet av förra veckan talade klarspråk om bosättningarna som olagliga och i strid mot folkrätten. Så tänker sig Israel ändå gå vidare som en trotsig liten snorunge för att pröva den internationella opinionen.

Nu eller aldrig har den amerikanska administrationen sin chans. Om man godtar ett ev. beslut om en utvidgning av bosättarprogrammet är man förmodligen ”rökt” när det gäller att spela en roll i mellanöstern. Det kommer inte att uppfattas på något annat sätt än att man vikt ner sig för den israeliska regeringen. Så är vi tillbaka i ett läge att Israel gör som man vill och fullständigt ignorerar internationella beslut om bl.a. en tvåstatslösning. Netanyahu spelar ett högt spel med såväl sin hemmaopinion som den internationella opinionen. Vem har kurager nog att sätta stopp för detta?  Är det möjligt att EU och Carl Bildt nöjer sig med att göra små käcka uttalanden? När tänker man sätta ner foten för att sätta press på Israel genom att frysa sina relationer och lägga en uppgradering av bl.a. handelsförbindelserna på is? Det brådskar – det verklgien brådskar!

Läser nu på DN:s webb att beslutet om nya bostäder är fatta.

Så till en annan sak – en helt annan sak. Jag vill puffa för en intervjuv i dagens DN med barnläkaren Lars H Gustafsson. Han ger om ett par dagar ut en ny bok med titeln ”Gä med dig” som bl.a. handlar om att förhålla sig till sorg. Det är så många små citat ur intervjuvn som vore värda att hamna på kylskåpsdörren som en daglig påminnelse om det som är viktigt i livet. Han resonerar bl.a. om mötets betydelse – mötet två människor emellan och vad det kan betyda.  ”I mötet öppnas möjligheten till att vara medmänniska. Det blir särskilt viktigt när något inträffar som får marken att plötsligt rämna under våra fötter”.

Om ett par veckor reser jag till Götteborg och årets Bok – och Biblioteksmässa. En riktig höjdarupplevelse. Jag ska leta runt i mässans katalog och se om Lars H Gustafsson finns där för att presentera sin bok. Då ska jag vara med där! Boken ges ut på Libris förlag.

9789173870351

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: