”Nickedocka” som vän – är det att vilja Israels väl

Idag rapporterar media – bl.a. tidningen Dagen – om hur illa sedd president Obama är i Israel. Dagligen hånas Obama och några av hans judiska medarbetare i judisk media. Man beskriver Obamas medarbetare som judiska självhatare. Inte många i Israel ser Obama som en vän till Israel.

Hur är man när man är en vän? Hur är man när man är en vän till Israel? Hur förväntas man vara vän om man ska se det utifrån bl.a. bosättarrörelsen i Israel?  Av opinionen i Israel att döma så är man diskvalificerad som vän när man ställer krav på att Israel ska retirera från occuperat område och sluta bygga på occuperad mark. Vill du vara vän med åtminstone en del av opinionen i Israel så ställ in dig i ledet och gilla vad som pågår på bl.a. Västbanken. Du har inget sett. Du har inget hört. Du har inget att säga. Du klappar med och tycker det som sker är bra.

Jag tänker att detta är ett av Israels stora misstag, att man ser alla som har synpunkter på hur Israel hanterar den s.k. palestinafrågan som fiender som per definition inte vill Israels bästa. Den som är kritisk avfärdas snabbt som ögat som antisemit. Detta backas upp av bl.a. en svensk förening mot antisemitism. Israel är för sin framtid och sin fred och säkerhet inte betjänt av sådana vänner. Den som menar sig vara vän till staten Israel har ett stort ansvar för hur man förhåller sig till bl.a. israelisk politik på Västbanken.

Det är alldels tydligt att det pågår ett ställningskrig mellan Israel å ena sidan och USA och EU på den andra. Hur USA och EU hanterar situationen kan komma att få betydelse för lång tid framåt. Lev upp till vad det innebär att vara vän och tala klarspråk om vad vi förväntar oss av israseliska politiker och israelisk opinion! Ställ krav i diskussionerna om finansiella garantier och handelsavtal!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: