Sen natt med kyrkorna på sta´n

Se´n någon gång i juni har kyrkorna i Eskilstuna funnits på Fristadstorget natten mellan fredag och lördag med ”Kyrkornas cafévagn”. I natt var jag med tillsammans med 7 till från S:t Eskilskyrkan och Agape. Vi blev ett bra gäng.

Till någras överraskning baxade vi in en husvagn på torget vid kl.21.00. Vi ordnade till med partytält utemöbler, fotogenlyktor och bryggde kaffe och plockade upp bullar. Jag hade verkligen laddat för den här natten med långkalsonger, tjocktröja och handskar. Medan andra släntrade över torget tämligen lättklädda kände jag mig klädd som för en nordpolsresa. Det visade sig nog ganska välbetänkt. Vi var kvar på torget till kl.03.00 och det blev svalt framåt ”småtimmarna”.

Poängen med detta nattliga utemöte är att finnas på plats på torget och bidra till att lugna ner det som ibland är tämligen stökigt. Det blev också en bra stämning runt vår cafévagn. Många stannade till – lite nyfikna – och lät sig bjudas på kaffe och bulle. Några gjorde oss sällskap mest hela natten. Det blev många, ofta intresanta och meningsfulla, samtal. Så mycket credit för något vi gör som kyrkor har jag sällan fått. En och annan menade att nu fick dom nog lov att gå hem och omvärdera sin uppfattning om kyrkan. Det är alldeles uppenbart att människor funderar – en del är säkra på sin sak, andra mer sökande i sina tankar om detta med tro och kyrka.

Vi säger så ofta att mötet människor emellan kan göra stor skillnad. Det kändes helt rätt att vara på torget i natt. Det blir tämligen opretentiöst att vara där, när människor har tid att prata en stund på väg bort eller hem eller vart man är på väg. Detta har vi alla anledning att fortsätta med – om intre förr så till nästa sommarsäsong.

Lite typiskt att tidningarna i sta´n inte tycker detta är nåt att skriva om. Enligt uppgift var en jorunalist på hugget men fick nobben av redaktionschefen. Det går an att ägna spalter åt att beskriva stöket på sta´n, men inte ett initiativ som Kyrkornas cafévagn. Hade det blivit bråk vid husvagnen och jag fått en blåtira, så hade detta – naturligtvis – kommit i tidningen. Nu var det ”bara” en trevlig och meningsfull natt mitt på torget, och det platsar inte i vare sig Eskilstuna-Kuriren eller Folket. Så är det med nyhetsvärderingen i våra lokala medier….

Vi hade gott sällskap under natten av Polisen som med den här natten inledde ett projekt med en tydligare närvaro på torget fredag pch lördag nätter. Pratade med en av poliserna som berättade om hur man komer att finnas stationerade på torget med bilar och fyra poliser. Allt för att stävja bråk och misshandel. En och annan tur gjorde dom kring 02.00 då krogarna stängde och några hade svårt att hålla  sig upprätta.

Kul på torget, men skönt att krypa ner i sängen framåt kl.04. Inte riktigt min dagsrytm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: