Hur tänker Svenska Kyrkan i Eskilstuna?

Så bra det blev att på det som är enhetens söndag i kyrkoåret få fira en gemensam/ekumenisk gudstjänst med Fors församling/SvK.  Det var fjärde gången vi på det här sättet möttes till gudstjänst efter det att överenskommelsen mellan SvK och Svenska Missionskyrkan blev klar.

Första gången vi möttes till gemensam gudstjänst i S:t Eskilskyrkan – för ungefär ett år sedan – och Fors församlinmg spikade upp ett anslag på sin kyrkport att gudstjänsten var sammanlyst till S:t Eskilskyrkan, så var det första gången på 1000 år som församlingen i Fors kyrka inte hade sin kyrka öppen för gudstjänst en söndag förmiddag. Jag vet naturligtvis  inte om detta är helt sant, men det ger ändå lite perspektiv på det historiska som då skedde. Visst var det högtidligt att då få hälsa välkommen till den gudstjänsten.

Det låter sig sägas att det är den här enheten som Gud vill! Vi sitter fast i våra strukturer och jag hävdar att det inte i första hand är teologiska frågor som skiljer oss åt. Det är så mycket annat som har med kulturfrågor att göra – hur vi sjunger och firar gudstjänst, hur vi tänker om andlighet och etiska frågor. Vi värnar våra revir. Det är OK att samverka men säg inte att det ska leda längre än så. Då blir det hotfullt.

Vi är många som finns i kyrkor och församlingar i Eskilstuna som nyfiket undrar över hur Svenska Kyrkan i Eskilstuna tänker och planerar för sin nya stora församling – Eskilstuna församling? 1 januari 2010 bär det iväg! Hur finns vi andra med i samtalen om vad denna nya församling vill? Tänker sig SvK att vi från de gamla frikyrkoförsamlingarna i sta´n har något att bidra med in i denna nya församlingsbildning? Från frikyrkligt håll är vi på många sätt beroende av hur SvK väljer att ordna upp sin tillvaro. Den nya församlingen har en viktig roll att spela i Eskilstuna. Det Svenska Kyrkan gör påverkar i hög grad bilden av Kyrkan. Detta blev bl.a. uppenbart då vi mötte eskilstunaborna i den sena natten på Fristadstorget runt caféhusvagnen.

Det där med det frikyrkliga – hur relevant är detta anno 2009? Visserligen är kyrkopolitiken en påminnelse om att SvK inte riktigt är skiljd från staten – eller åtmindstone det partipolitiska.  Om en vecka är det kyrkoval. Får se hur det blir. Av samtalen idag runt kyrkkaffeborden var det tydligt hur många det är i SvK som önskar att partipolitiken i SvK snart vore ett minne blott. Trots allt detta är ju ändå SvK också en frikyrka. Ändå håller vi fast vid det gamla begreppet frikyrka när vi talar om de gamla frikyrkosamfunden. Som om vi har behov av att klumpa ihop oss och försöka säga något om oss som inte längre är riktigt relevant.

I början av oktober möter vi i S:t Eskilskyrkan Missionskyrkans missionsföreståndare Göran Zettergren i ett samtal om processen mot att göra något nytt av Baptisktsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan i Sverige. Hur ska det bli? Trots besluten i resp. årskonferenser hör jag många kollegor som uttalar sig kritiskt och misstror processen. Jag vet att resp. samfundsledningar trampat gasen i botten. En hel rad arbetsgrupper är på gång. Hur det blir får vi prata mer om med missionsföreståndaren när vi möter honom den 7 oktober. Den som lever får se hur det blir? Ett gott tips!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: