En dag i Jerusalem…

Riktigt en dag i Jerusalem har det inte varit, men nästan. Har haft sammanträde med styrgruppen för Swedish Christian Study Centre – SCSC – i Jerusalem. SCSC är studieförbundet BILDA:s studiecenter i Jerusalem. 2010 är det 20 år sedan centret startade sin verksamhet.

SCSC är en fantastisk institution och mötesplats i Jerusalem. Centret ligger alldeles innanför Jaffaporten i östra Jerusalem. När man kommer in genom Jaffaporten ligger centret precis i blickfånget – ett av östra Jerusalems mest centrala lägen – alldeles nära basarkvarteren, den heliga gravens kyrka, västra muren mm.IMG_4101

Centret har sin stora uppgift i realtionen till svenska studiegrupper som finns i Israel/Palestina, dels i realtion till lokala kyrkor. SCSC har ett unikt nätverk av enskilda, organisationer och kyrkor i området. SCSC har kommit att bli en viktig mötesplats för svenskar i Jerusalem.

Under drygt ett år har vi i styrgruppen – där jag är ordförande – jobbat med ett styrdokument för centret. I styrdokumentet finns ett par intressanta inledande kapitel som dels beskriver hur SCSC växte fram, dels själva husets berättelse där centret är beläget. Huset har en gång rymt det amerikanska konsulatet. Under 2008 renoverades lokalerna. Vi återinvigde centret i början av året – mitt under kriget i Gaza.

Från centrets tak har man en vidunderlig utsikt mot Klippmoskén och Olivberget. Platsen på taket var en gång i tiden den plats varifrån BBC sände sina inslag från Jerusalem. Inte svårt att förstå att man valde den platsen.IMG_0643 Även svensk TV har använt sig av taket som position för sina rapporter.

SCSC ger en unik möjlighet att på plats lära känna kristendomens rötter liksom en av vår tids stora konflikter. Att vara i Jerusalem är verkligen att vara i det som gott kan kallas för världens centrum. Här har våra tre stora religioner sitt ursprung och hit vallfärdar såväl judar, muslimer som kristna. Här kan man lära sig mycket om religionens plats i människors liv.

IMG_4045Flera gånger har jag stått i trapporna ner mot Västra muren (Klagomuren) i samband med sabbaten och sett människor samlas till det som liknar en stor bönefest. Alldeles ovanför muren på det gamla tempelområdet vid El Aqsa-moskén har muslimer tidigare under dagen knäböjt skuldra vid skuldra. Bara några kvarter bakom mig har jag haft den heliga gravens kyrka där pilgrimmer trängs. Här är man långt från det vi talar om som privatreligiositet. Här är närheten till andra det alldeles avgörande. Det är med andra man ber och tydliggör sin identitet.

Idag har vi samtalat om centrerts fortsatta arbete och utveckling. Jag uppskattar så att få vara en del av samtalet om hur vi förvaltar den pärla som centret utgör. Vi har kommit långt, ändå vill vi nå ännu längre. Vi tror att centret också fortsatt kommer att kunna spela en avgörande roll i människors möten med den lokala verklighet som finns i Israel och Palestina. Många vittnar om hur mycket i livet vänts alldeles upp och ner efter det man sett i Israel och Palestina. Hörde i dag om en man som ingått i en studiegrupp och under flera dagar varit alldles tyst. Mot slutet av resan berättade han om hur arg han var därför att det han sett inte alls motsvarade det han hört hemma. Han kände sig lurad av sin pastor och funderade över vad mer denne pastor lurat i honom.

Idag har jag också hört om reaktioner på plats i samband med den diskussuion som uppstått både i Sverige och Israel efter en artikel i Aftonbladet. Jag har hört om tämligen turbulenta dagar med så oerhört negativa sverige-bilder och mail med närmast hotfulla tilltal. Nu har det mesta av detta klingat av.

Torsdagen den 1 0ktober kl.18.30 inbjuder vi till en samling i S:t Eskilskyrkan just kring BILDA:s arbete i mellanöstern. Vi ska bl.a. informera om möjligheten att delta i en studieresa under 2010.

Vill du få fortlöpande information om SCSC kan du läsa ”Jerusalembrevet” på hemsidan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: