Israels nya vapen

Det är en gammal sanning att krig inte bara förs med konventionella vapen. Kulturen används för att skyla över krigets vanvett, ibland för att ”smörja” kriget. Vi minns hur artister gjorde insatser under andra världskriget för att hålla krigsmoralen uppe hos soldaterna.

Naomi Klein, aktad internationell debattör, skriver i Aftonbladet  idag om hur israeliska diplomater och politiker arbetar utifrån en strategi att föra fokus från en växande global vrede över Isrels brott mot folkrätten genom att slå på stort när det gäller bl.a. konst och film. Varumärket ”Israel” behöver putsas upp. Man använder kulturen för att få oss att glömma.

Naomi Klein berättar om sitt möte med en palesinsk människorättsaktivist – Mona Al Shawa. Hon berättar om hur folket i Gaza ändå trodde att krigets fasor skulle kunna innebära en förändring för folket.  Att dessa krigets fasor, med alla döda, ändå skulle kunna ha en mening. Nu är det hoppet ett minne blott. Den internationella upprördheten har lagt sig. Vi är på väg att glömma. Inget har egentligen hänt som förändrat livsförutsättningarna för alla dom som bor på Gaza-remsan. För många är situationen långt värre än före kriget.

Jag har skrivit  det tidigare, och upprepar det, att det  pågår ett ställningskrig mellan Israel och EU/USA när det gäller bl.a. bosättningarna. Netahyahu är klämd mellan en bitivs militant bosättaropinion i Israel och internationella påtryckningar och rapporter om hur Israel kränker folkrätten. Hur det blir bestäms i hög grad av vem som har den starkaste viljan och huruviuda EU och USA är beredda att dra in lån och handelsförbindelser i detta ställningskrig.

Det brådskar! Vår glömska spelar israeliska policy-makare i händerna. Det kan inte vara kulturens sak att få oss att glömma! Tvärtom! Vi behöver hjälp att minnas och komma ihåg. Bara så kan vi bidra till en förändring i Israel/Palestina.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: