Kyrkovalet i Eskilstuna – inte många som brydde sig

Nu är det klart med hur valet till SvK:s olika beslutsfattande instanser fallit ut. Intressant på olika sätt. Ser att bl.a. Sverigedomkraterna ökat sin andel i kyrkomötet. Socialdomkraterna har ökat något medan de borgerliga nomineringsgrupperna minskat . Ett sätt att läsa resultatet är väl att många som röstat har övergett de partipolitiska grupperna. Totalt sett är valdeltagandet detsamma som 2005 – dvs ca.12%. Bara några tiondelar under valet 2005. Fortfarande är valresultatet lågt. OK kanske dom tycker som trodde att valdeltagandet skulle sjunka ytterligare 2009.

I Eskilstuna fick Socialdemokraterna drygt 40% av rösterna. Den nya nomineringsgruppen ”Gemenskap för Svenska Kyrkan i Eskilstuna församling” fick nästan 20%.  Tillsammans med den andra partipolitikskt obundna gruppen – POSK – får desa två 15 mandat i kyrkofullmäktige. S får 12 mandat och Folkpartisterna 4 mandat. Blir intressant att se hur man väljer att samarbeta utifrån det här utfallet.

I Eskilstuna var det 10% av de röstberättigade som röstade – totalt drygt 3 000 personer. Finns någon som är nöjd med detta? Eskilstuna Missionsförsamling har ca 175 medlemmar. Om vi räknade in 10% av dessa när församlingen har årsmöte skulle där vara ca. 18 personer. Hade det varit så hade vi ansett det vara närmast katastrof och en brist på delaktighet som skulle göra oss ytterst konfunderade. Att så få bryr sig.

Nu kanske man kan resonera på ett annat sätt och tänka att de 3443 som röstade i kyrkovalet mere än väl är de som är aktiva i SvK i Esklstuna. Dock återstår att inte mer än 10% av SvK:s medlemmar valde att rösta. Vill man i SvK inte ta en diskussion om sitt medlemsbegrepp, så återstår frågan om att så får bryr sig om kyrkan och dess verksamhet. Vem tänker ta den debatten? Visst måste det vara ett problem för höga verderbörande att många inte ens vet om de är medlemmar i SvK.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: