Till barnens försvar på Internationella barndagen

IMG_4548Idag är det den INTERNATIONELLA BARNDAGEN. Jag skriver avsiktligt med versaler och fet stil. Dagen idag är på många sätt en viktig dag. Den internationella barndagen innfaller just under Världens Barn-kampanjens slutspurt. Vi sätter barnen i focus just därför att dom inte alla gånger är det. Särskilt inte i sammanhag då de borde vara det. Vi hyllar FN:s barnkonvention för dess framsynta formuleringar, men när det bränner till kring bl.a. politiska beslut om barns rätt visar det sig att orden väger tämligen lätt. När detta händer sänds en signal om att också barnens rätt går att kompromissa med. Inget är i den politiska världen riktigt heligt. Kan inte riktigt vänja mig vid det.

I lördags publicerade DN ett debattinlägg om de s.k. ”papperslösas” vård. Det drabbar en del barn direkt, men framför allt indirekt på så sätt att föräldrar och andra vuxna utan tillstånd att vistas i Sverige som finns i barnens närhet förvägras vård. Det handlar bl.a. om att gravida kvinnor vägras mödravård, våldtagna och traumatiserade kvinnor som sett sina barn misshandlas till döds inte får den hjälp de behöver, cancersjuka, diabetiker och andra som färvägras adekvat vård. Också barn som sett sina mammor våldtas och dödas ges inte den uppmärksamhet och vård de behöver.

Röda Korset, Sveriges Kristna råd och företrädare för barnläkare hävdar i sin debattartikel att det är alldles  uppenbart att Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna när det gäller vård till papperslösa. Svenska myndigheter sviker de som tillhör de mest sårbara och marginaliserade grupperna i Sverige.

Det är onekligen uppseendeväckande att regeringen inte kommit till skott när det gäller att tillsätta den utrdning man lovat tillsätta för att klaragöra rätten till sjukvård för gömda flyktingar och andra som uppehåller sig i Sveige utan tillstånd. I ett och ett halvt år har man förhalat detta. Moderaterna har satt sig på tvären, och menar att här gäller det att köra den hårda linjen. Inte ska den som uppehåller sig olagligt i landet få del av så´n lyx som sjukvård utgör. Så har frågan gått i stå. Bara detta att inget händer signalerar en brist på inlevelse hos framflör allt moderata företrädare i regeringen för de papperslösas situation. Som om problemet löser sig av sig självt bara regeringen framhärdar i sin passivitet.

IMG_4546Har läst ut Lars H Gustafssons nyutgivna bok ”Gå med dig””. Lars H skriver mot bakgrund av sin långa yrkeskarriär som skolläkare. En viktig och läsvärd bok. Han skiver inte minst om barnens situatuion och hur vi som vuxna möter barnen. Han återkommer till orden om värde och värdighet. Hur vi möter också en liten människa med respekt. Att man inte är en mindre männska bara för att man är barn.  Lars H Gustafsson påpekar det så avgörande sambandet mellan hur vi behandlar våra barn och hur det samhälle blir vi bygger tillsammans.

Jag letar upp den vers i Mattaeusevangeliet i Bibeln som går längre än nästan alla debattörer i ämnet. Där står det – och låt det få bidra till att skapa allvar på den Internationella barndagen: ”Den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom vore det bäst om han fick en kvarnsten hängd om halsen och sänktes i havets djup”, Matteus 18:6. Detta gäller inte bara barnen, men det gäller också om barnen. Så avgörande är frågan om våra attityder til barnen och barnens särskilda behov. Kan det bli mer tydligt än så?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: