Onda aningar om läget i Jerusalem

Såg just inslaget i kvällens Rapportsändning om det kritiska läget i östra Jerusalem. Delar av östra Jerusalem är avspärrat. Israelisk militär och polis släpper inte in någon på moskéområdet på det gamla tempelberget. Samtidigt pågår en stor judisk högtid med mycket folk vid västra muren. Det ser bekymmersamt ut. Vad ska det bli av detta? Känslan jag får – denna obehagliga känsla – är att israelisk militär och polis är på väg att provocera fram en ny konfrontation med palestinierna i östra Jerusalem och på västbanken. Det har hänt förr – bl.a. då Sharon under enrom bevakning tog sig upp till området vid Klippmoskén. Det hade ingen annan mening än att just provocera. Är det detta som nu är på väg igen? Har israelisk militär och polis bestämt sig för detta, så letar dom anledningar för att slå till. Det behöver inte vara så särskilt dramatiskt, men man tar det som ett uttryck för att säkerheten är hotad, och så slår man till. Israelisk militär och polis är inte särskilt känd för att göra det med så stor finess. Det är ”storsläggan” som gäller – om det så bara är en mygga som ska slås ihjäl.

Nå´t skumt är på gång i israelisk politik. När Carl Bildt uttryckt  att han, tvärtemot vad bl.a. israel premiärminister Netanyahu hävdat, har stor respekt för den s.k. Goldstone-rapporten som uttrett krigsbrott under Gaza-kriget, så hotar nu Israel med att ta hem sin ambassadör i Sverige. Sverige har kommit att bli den stora syndabocken för allt som nu går emot Israel. Det är svårt att komma ifrån tanken att detta spel nu sker för att Sverige är ordförande i EU och från Israels sida vill man helt underminera EU:s roll och inflytande i området. Man vill inte ha nå´n hängande över axeln som har synpunkter på hur man bl.a. hanterar relationen till den palestinska myndigheten.  Man är på väg att helt krossa det palestinska folket och vill inte att någon ska ha mage att ha synpunkter på det som nu sker.

Samtidigt som detta nu pågår har president Obama fått Nobels fredspris. Att säga att detta överraskat alla är väl som nå´n typ av underdrift. Den välvilliga tolkningen är att man vill skjuta på i processer som Obama sagt att han vill inleda. En sådan är frågan om bosättningarna på västbanken och frågan om förhandlingarna mellan Israel och den palesinska myndigheten. Jag är inte så säker på att Obama är så särskilt lycklig över priset han fått. Också Obama inser hur svårt det är att komma nå´nstans med allt det han dragit igång.

Nu är det skarpt läge i Israel och de occuperade områdena. Obama borde ta Netanyahu i örat – ett rejält tag – och inte släppa det föränn Netanyahu levererat ett beslut om att stoppa bosättningarna och på allvar skapa förutsättningar för den s.k. tvåstatslösningen.

Jag blir uppriktigt orolig av det jag hör från Jerusalem.  Jag är orolig för vad israelisk polis och militär har bestämt sig för att göra. Det som nu sker ger mig dåliga vibbar.

Annonser

One Response to Onda aningar om läget i Jerusalem

  1. adamD skriver:

    Det känns väldigt märkligt att läsa om den snäva, för att inte säga diaboliska, syn du har på israeler. Alla konflikter verkar enligt dig uppstå pga israeliska provokationer, ett väldigt historielöst för att inte säga historierevisionistiskt synsätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: