Jerusalem – många kritiska saker i luften

Läget är spänt i Jerusalem – extra spänt. Det är det jag hör från de kontakter jag haft med Jerusalem under gårdagskvällen och nu på förmiddagen. Nå´n nämner om att det inte varit ett så skarpt läge på mer än 10 år. Som vanligt är det en blandning av anledningar – såväl på den israeliska som den palestinska sidan.

Bland palestiner finns en nästan total besvikelse över den sittande presidenten Abbas. I de flestas ögon har han gjort bort sig totalt. ”Spiken i kistan” var när han i förra veckan gav besked om att inte heller den palestinska myndigheten avser att driva Goldstone-rapporten vidare i FN. Naturligtvis fick bl.a. Hamas fullständigt ”spel” – eller kanske såg man det som en möjliget att vinna över sympatier på sin sida. Abbas är på väg att försöka göra en ”pudel”. Tveksamt om han lyckas med det.

Konflikten i Jerusalem drivs på av extrema grupper på båda sidorna. Muslimska grupper använder det spända läget för at driva på en konflikt fram mot en ny intifada. Hamas försöker ta ett initiativ i villervallan och har bl.a. utlyst en ”protect Al Aqsa day”. Enligt en uppgift ska en extrem judisk grupp idag lägga en grundsten till det tredje templet. Igår togs ett första spadtag till ett nytt judiskt bostadsområde i östra Jerusalem. Inget av detta bidrar till att skapa lugn i östra Jerusalem.

Israelisk militär tillåter bara att muslimer över 50 år får tillträde till Harem al Sahrif – moskéområdet på det gamla tempelområdet. En del av dom tältar på moskéområdet för att hålla vakt så att inga judar kommer dit upp för att ställa till med bråk. Det är svårt för icke judar att överhuvud taget ta sig in i gamla staden.

IMG_4528Mitt i allt detta konfliktfyllda – och starkt oroväckande – pågår ett arbete på gräsrotsnivå för att skapa nå´n form av meningsfull tillvaro – inte minst för alla barn. En del i detta är det barnboksprojekt som DIAKONIA stöder på västbanken och Gaza. Det är bl.a. till detta som Världens Barn-insamlingen  går. Jag hör om hur Tamer institute – som fick priset till Astrid Lindgrens minne – arbetar hårt och framgångsrikt, och hur man just nu trycker nya böcker som ska spridas i framför allt Gaza.

 

IMG_4541IMG_4552För ungefär ett år sedan var jag i Jerusalem och besökte ett av de projekt som ingår i DIAKONIA:s och Tamer institutets arbete med att översätta, skriva nytt och sprida barnböcker. Fantastiskt att få se hur en satsning på barn kan bidra till att göra skillnad i många familjer. Det är så jag tänkt när jag stått med insamlingsbössorna för Världens Barn. Snart är den kampanjen över och vår förhoppning är att vi når upp till de 80 miljoner kronor som är kampanjens mål för 2009. Snacka om att göra skillnad för bra många av världens barn. På fredag i nästa vecka vet vi hur det gått – och om Eskilstuna på nytt tagit hem titeln som ”Årets storstadskommun”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: