Början på slutet för årets Världens Barn-kampanj

IMG_5298Har sett en del av kvällens direktsända Svt-sändning för Världens Barn. Sändningen markerar starten på en nedräkning av årets kampanj. På torsdag ska alla insamlingar vara inrapporterade. På fredag kväll ska allt redovisas. Då vet vi om vi nått årets resultat på totalt 80 miljoner och om Eskisltuna på nytt blivit Årets storstadskommun. Kanskse kan jag i morgon få nå´n vink om hur vi ligger till då vår lokala kampanjledning har ett sammanträde. Igår eftermiddag stod jag ett par timmar vid ICA Nyfors. Känslan är att vi hållit på länge nu, och alla givmilda eskilstunabor börjar tycka att det kanske kan vara nog nu. Jag har ett pass inbokat på onsdag – jag vet inte hur jag ska göra.

Det där med storstadskampen blir en rysare – så mycket vet jag. Låter som om Växjö och Haninge är på gång. Haninge har sålt en hel massa böcker till kommunen och Växjö har lyckats ragga en rad företag som ger 50.000 kr. För Eskilstunas del är kommunens engagemang en stor besvikelse. Vi trodde vi hade kommunen med ”på tåget” och hoppades på god draghjälp. Så blev det inte. Det har mest varit probelm, som att vi inte fick ha med Världens Barn-loggan i kommunannonsen. Vi fick heller inte plats i den annonsen för Familjekonserten i S:t Eskilskyrkan, då det inte var en kommunal lokal. Om man säger så, så har vi mycket att prata om när vi efter kampanjens slut ska sitta ner och utvärdera samarbetet – eller det samarbete som inte blev så mycket av. Vi trodde att kommunen fattat vilken goodwill Världens Barn-kampanjen är för Eskilstuna. Någonstans gick det fel. Förhoppningsvis kan vi lura ut var och vad, och göra det bättre till nästa år.

IMG_5287Tillsammans med Elimkyrkan representerar vi i S:t Eskilskyrkan DIAKONIA, som är en av Världens Barn-kampanjens samarbetsorganisationer. Så här långt har vi samlat in över 76.000 kronor. Söndagsskolan har legat i mest hela året. Barnkören Coola kottar har sjungit och engagerat oss vuxna. Vi var ett 15-tal som sålde kaffe, sålde böcker och ansvarade för garderoben på måndagskvällens Galakonsert i Konseerthallen. Så är det många som varit otroligt tålmodiga när det gäller att stå med insamlingsbössorna. Visst är det fantastiskt att med bara frivilliga insatser samla ihop över 75.000 kr. Och mer blir det – jag tror det! Totalt sett hoppas vi i Eskilstuna kunna samla in upp mot 1.000.000 kronor. I morgon vet jag mera om prognosen håller.

Jag blev uppmuntrad av kvällens Svt-sändning och det professor Hans Rosling hade att berätta. Han visade hur fattigdomen totalt sett drivits tillbaka sedan 1960. Det har faktiskt blivit bättre. Bangladesh är ett sån´t exempel. Rosling som är professor i internationell hälsa visade hur en stor del av världens barn fått det bättre och hur än fler kommer att få det bättre om vi är uthålliga i våra satsningar. Vi behöver höra tillrop som denna för att veta att det vi gör verkligen gör skillnad. När jag igår stod med mina bössor utanför ICA Nyfors hade jag flera gånger anledning att säga till de pensionärer och några tonåringar som la i några enkronor och ursäktade sig för att det var så lite, att varje krona räknas. Det är verkligen så vi gör och tänker – varje krona är med och gör skilland för världens barn. Hur det än blir med diplomet för Årets storstad så har vi i Eskilstuna uträttat stordåd. Även om vi inte fullt ut lyckats sälja så många böcker vi hoppades eller fått fler företag att satsa, så har själva bössinsamlingen varit något utöver det vanliga. Världens barn-kampanjen i Eskilstuna har verkligen varit en angelägenhet för den breda massan av eskilstunabor. All heder för detta!

Annonser

One Response to Början på slutet för årets Världens Barn-kampanj

  1. Göran Klingensjö skriver:

    Tack för bra ord – nu ger vi järnet till torsdagen! Ses imorgon Claes-Göran!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: