Vad är vår välfärd värd om inte barnens rätt säkras?

Tidningen Dagen rapporterar idag om hur FN:s barnrättskommitté  kritiserar Sverige för brister när det gäller tillämpningen av barnkonventionen. Att allt inte står rätt till har blivit uppenbart då det gäller hur svenska myndigheter exempelvis ser på stödet till papperslösa barn. Ett rimligt krav är att dessa barn får samma hälso- och sjukvård som andra barn. Så är det inte idag. Gruppen papperslösa barn har endast rätt till akutvård. Måhända varierar detta från landsting till landsting, kommun till kommun, men generellt gäller att barn skiljs ut från barn och bemöts på olika sätt. Hur ska detta vara möjligt att förklara för ett barn? Självklart orimligt att det fortsatt får vara på det sättet.

Den svenska regeringen uppmanas av FN:s barnrättskommitté att låta barnkonventionen väga tyngst om det uppstår en konflikt mellan barnkonventionen och svensk lagstiftning. Detta är grundproblemet och kring detta slingrar sig svenska politiker som hala ålar. Man vill gärna stå upp för att Sverige följer det som står i barnkonventionen, men när det kommer till handling, så är barnkonventi0nen underordnad det mesta. Det är för lätt att vifta bort barnkonventionen – som bl.a. migrationsministern så ofta gör. Alltid ett ”men” i sammanhanget. ”Det är klart vi står upp för barnens rätt, men”…och så kommer undanflykterna. Det finns alltid något annat, som den egna p0litiken och Sveriges intressen, som är viktigare och väger tyngre än det som gagnar barnen.

I samband med Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg i slutet av september mötte jag företrädare för UNICEF som just driver en kampanj för att få barnkonventionen upphöjd till lag. Detta skulle med självklarhet stärka barns rättigheter. Det är som om myndigheter och beslutsfattare tror sig veta vad som står i barnkonventionen, men har i verkligheten för dålig kunskap om konventionens  innehåll och krav.

Frågan om hur Sverige förhåller sig till barnkonventionen är en central frågeställning i den nu aktuella debatten om asylsökande barn och de s.k. apatiska barnen. Jag läser just nu Gellert Tamas bok ”De apatiska”. Det jag hunnit läsa är en förfärlig skildring av hur just barn behandlas som vore de närmast djur. Mot bakgrund av det Gellert Tamas skriver så blir det så uppenbart hur långt vi har kvar innan vi lever upp till barnkonventionens mål. Det så självklara att barn också är människor som ska tillfrågas och vars flyktingskäl ska granskas är i mångt och mycket en fluffig tanke som inte är en självklarhet hos de myndighetspersoner som bl.a. möter asylsökande barn. Det är rent löjligt hur det kan gå till – hur barn och barns verklighet viftas bort som vore det nå´t helt ovidkommande. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg säger till tidningern Dagen att ”Barn kan ha egna, specifika asylskäl, men dem tittar man inte på i tillräckligt stor utsträckning”. Det är just detta som Gellert Tamas gör så tydligt i sin bok. Det är svårt att bortse från att dessa barn i hög grad är svikna av svenska myndigheter. De som vi trodde hade till uppgift att värna barns rätt gör inte sitt jobb.

Det är alldeles uppenbart att vi i Sverige behöver en nytändning för barnkonventionen. När nu regeringsalliansen samlar sig för att skriva samman ett nytt manifest för den kommande valrörelsen, borde den här frågan finnas med. Vem av alliansens fyra partier är beredda att ta strid för den här frågan? Eller är den rödgröna oppositionen beredda att göra barnkonventionen och barns rätt till en valfråga? Det vore en höjdare. Detta är verkligen en fråga att ta strid för! Det räcker inte med att säga att vi har kommit långt och vill så väl. Vi har en bra bit kvar till det som borde vara en välfärdsstats självklara hållning. Lyckas vi inte värna alla barns rätt blir ett ord som välfärd ytterst ihåligt. Vad är vår välfärd värd om inte barnens rätt säkras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: