Eskilstunaborna är ett generöst folk – så det så!

poster-Touch-of-A_alt1Jag lever fortfarande i svallvågorna efter gårdagskvällens ”vulkanutbrott”  i Fors kyrka. En fullkomligt fantastisk kväll i en på alla sätt överfull kyrka. Det handlade om Afrika – ”Touch of Africa”. Det handlade om den allvarsamma situationen med HIV/AIDS. Det handlade om vad ett par människors entreprenadanda kan göra för att skapa skillnad för barn och ungdomar i Syd-Afrika och Namibia. Det handlade – inte minst – om sång och musik som fyllde Fors kyrka in i minsta vrå. En värme som spred sig som stod i bjärt kontrast till kylan som drog runt kyurkknutarna. Det var verkligen en fantastisk kväll som berörde. Det gick inte att värja sig för vare sig allvaret eller glädjen i sången och musiken.  Visst var det en lite avmätt kulturartikel i Eskisltuna-Kuriren idag? Var recensenten överhuvud taget där?

Kvällen genomfördes i ett samarbete mellan de kända Triple & Touch, ett tiotal ungdomar i kören Star Choir från Syd-Afrika och Namibia samt inte minst ett par hundra barn och ungdomar från Eskisltuna – S:t Eskils gymnasium, Fors och Klosters församlingar, Djurgårdsskolan m.fl. När alla desa körsångare tog plats i koret var det som om en vägg reste sig. Vilket drag det blev under ljuskronorna i kyrkan!

Kvällen blev en utmanande blandning av glädje och allvar. Vi fick höra om situationen i delar av Sydafrika och Namibia där så många som 40% av en bybefolkning kan vara smittade av HIV/AIDS. Hela den vuxna generationen är som bortspolad. Kvar finns de allra äldsta och de yngsta. Vi såg bilder på en kvinna – född 1905 – som satt där i mitten av barnbarnsbarn. Resten av familjen och släkten är döda. En 17-årig fklicka var den som såg till att livet fungerade. I det här sammanhanget finns organisationen ”Star for Life” som särskilt siktar in sig på skolor där man informerar och hjälper till att skapa en dräglig tillvaro för barn och ungdomar. De två konserterna i går bidrog till att dra in pengar för detta arbete.

Samtidigt med detta är vi inne i slutskedet av Världens Barn-kampanjen. I kväll räknar vi ihop det vi samlat in i Eskilstuna. Jag tror fortfatrande att vi når upp till 1.000.000 kronor – tom kanske något mer. Förmodligen nån´stans mellan 11-12 kronor/kommuninnevånare.

Jag tänker att eskilstunaborna är ett generöst folk. I går kväll var Fors kyrka fullsatt av människor som var där för att göra skilland i ett angeläget projekt i Syd-Afrika och Namibia. Världens Barn-kampanjen har samlat full Konsertsal ett par gånger om, Familjejkonsert i en välbesatt S:t Eskilskyrka, det har sprungits och cyklats, ordnats gymnastikuppvisningar, luncher och så mycket mera. Inte minst har vi haft så otroligt många som funnits på sta´n med insamlingsbössor. Det bestående intrycket efter årets kampanj är just det enroma engagmenager runt bössinasmlingen. Eskilstunaborna är verkligen ett generöst folk!

Vi lever med en bitvis stukad självbild av Eskilstuna. Det är som om vi inte förmår frigöra oss från föreställningen om Eskilstuna som ett Chicago. Som om vi och media inte riktigt ser allt det andra som händer som ger en helt annan bild. Det vi med Världens Barn-kampanjen bevisat är att Eskilstuna är en stad av människor som bryr sig. Låt oss prata om det! Låt oss berätta det för varandra. Låt oss hämta kraft och självkänsla i detta. Vi sätter Eskilstuna på kartan genom vårt sätt att ställa upp för andra och vi är genom detta ett föredöme för andra städer runtom i landet. Detta är goda nyheter! Ska tipsa Eskilstuna-Kuriren om detta. Nå´t att skriva om i tidnigens kampanj där man lyfter fram en del av det goda som sker i Eskisltuna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: