Närheten till döden skärper vår syn på livet

IMG_5413Det är söndag eftermidag och Alla Helgonahelgen går mot sitt slut. I går kväll var vi på S:t Eskils kyrkogård och tände några ljus. Det är en hisnande syn att se alla de ljus som lyser upp kyrkogården. En på många sätt eftertänksam stämning som sprider sig bland alla de brinnande ljusen. Samtalen förs i en tämligen lågmäld ton. Jag gillar att det är så. Att åtmindstone något kan få oss att sänka rösten.

Va´ bra att vi har en helg som Alla Helgon som så uppenbart ger oss en möjlighet att närma oss det som hör döden till och hur vi tänker om det som rör sig bortom döden. På tisdag samlar vi ett par åk. 6-klasser från Björktorpsskolan ute på kyrkogården. Det är gott och väl tio år sedean vi började. Vi har mött mer än 1000 elever i ett samtal om döden och hur en begravningsgudstjänst går till. När vi drog igång – jag tror det var 1997 – så var vi en av de första i landet. Jag var själv med och drog i gång liknande samlingar i Vällingby 1996. Nu är detta tämligen vanligt. Vi gör på många sätt en folkbildningsinsats. Det jag fortfarande inte riktigt kan förstå är att vi inte lyckades etablera föräldravarianten av dessa temasamlingar. Vi bjöd in alla föräldrarna till de sexor vi skulle möta till en kvällsssamling på kyrkogården nå´n vecka före själva elevsamlingen. Vi utökade den med ett erbjudande om att få se krematoriet bakom kulisserna. Vi körde så här i några år, men ytterst få föräldrar slöt upp. Till slut gav vi upp. Visst var det lite märkligt att inte fler fann det intressant att få träffa folk från en begravningsbyrå, anställda på krematoriet och tillika en pastor. Nog måste det finnas frågor om det som här döden till.

IMG_5408Jag tänker som så att reflektionen om döden hjälper oss att leva. Närheten till döden skärper vår syn på livet. Det blir definitivt inte lättare att leva bara för att vi skjuter allt det som hör döden till åt sidan.

I torsdags var Bibbie och jag i Stockholm och – lite oplanerat – hamnade vi i Storkyrkan i det jag aldrig varit med om tidigare – en Stavnedläggningsmässa. Biskop Caroline Krook har uppnått pensionsåldern och slutar som biskop i Stockholmas stift. Nu var det högtidliga tillfället för henne att ”lämna in”. I slutet av mässan gick biskop Caroline fram till högaltaret och höjde biskopsstaven över sitt huvud och uttalade några högtidliga fraser varefter hon la ner staven på altaret. Så tog hon av sig mitran och skruden. Hon la dessutom sitt biskopskors på altaret. När Caroline Krook eftrer några tal gick ”civil” mittgången ner applåderade hela Storkyrkan. Det var en på ett sätt gripande syn att se henne gå alldeles ensam mittgången ner. Nu låg alla hennes plikter som biskop bakom henne. Symbolerna för dessa plikter hade hon lämnat på högaltaret. Nästa söndag vigs Eva Brunne till ny biskop i Stockholm.

I mässan knöt Caroline Krook an till en av alla Helgona-tidens texter och reflekterade kring de ljus vi tänder i helgen. Hon talade om lågan som brinner som bidrar till att vi – om så bara för ett ögonblick – stannar upp. Vi behöver dessa tillfällen för att tänka efter före. Vi behöver alla de tillfällen vi kan få att lätta på gasen. Bara så skapar vi förutsättningar för att kunna se oss omkring. Det ligger en fara i det vi så ofta återkommer till att vi ska vara ”focuserade”. Baksidan av att vara focuserad är att vi tappar vidvinkelseendet. Vi koncentrerar oss så på en sak att vi tappar en massa annat. Ibland får detta rent katastofala följder.

IMG_4582Även om Alla Helgona-tiden snart är över, så är det inte förbjudet att tända ljus. Alla våra ljusbärare i kyrkorna har kommit att betyda mycket för många. Dessa ljusbärare svarar upp mot våra behov av stillhet och eftertanke liksom rum för bön. Ibland vet man inte riktigt hur man ska finna ord för sin bön. Då kan det ljus jag tänder få vara den bön jag inte finner ord för. Det är OK så!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: