Riv den förbannade muren!

IMG_4512Idag är det 20 år sedan Berlinmuren föll. Media har – rättmätigt – uppmärksammat detta jubileum. Med muren föll hela det kommunistiska bygget i Öst-Tyskland – en förvrängd idé om att det gagnade  ett folk att med våld hålla det inlåst. Man byggde kulissser och prisade sin politiska idé för dess kraft och framsynthet. Man skulle minsann visa världen hur förträfflig kommunismen var när det gällde att skapa de allra bästa förutsättningarna för folket. Problemet var att det bara blev en kuliss – nästan inte ens det. Folket led och hunsades.

Vi är många som besökte Öst-Tyskland/Öst-Berlin under de här åren och har egna upplevelser av mötet med människor och hela det säkerhetssystem man byggde upp kring sina gränser. Jag har varit med och smugglat pengar till Svenska Missionskyrkans systersamfund i Öst-Tyskland. Jag ledde ett ungdomsläger i Sverige 1985 med ett hundratal deltagare från Europa och USA – bl.a. några från Öst-Tyskland. Jag glömmer aldrig deras reaktion när de gick runt i den lilla ICA-butiken i Sjövik utanför Alingsås och såg de välfyllda hyllorna med varor. Eller när vi besökte Göteborg och gick på Avenyn och dessa utvalda öst-tyska ungdomar såg de stort uppslagna fruktstånden. Det var svårt för de här ungdomarna att få tillstånd att resa till Sverige – det var på ett sätt ännu svårare för dom att resa hem igen efter mötet med ett välmående grannland. Jag glömer heller aldrig hur jag efter ett besök i öst-Berlin fick skjuts till en av gränsövergångarna, och hur mina vägar där skiljdes från mitt värdfolk. När jag gick vidare så återvände dom till det de upplevde som närmast ett fängesle – en hårt beskuren frihet.

Med Berlin-muren blev det så uppenbart att inget gott kommer ut av att bygga murar. Berlin-murens fall var också ett uttryck för att en mur verkligen inte är ett framtidsbygge. Politiska problem måste lösas på ett annat sätt än att bygga murar. Fast vi vet, så är det ändå som om den kunskapen inte nått fram till världens beslutsfattare. Idag uppmanar DN i sin huvudledare beslutsfattare i EU att fortsätta riva murar. DN uttrycker oro för vad bl.a. den pågående omstöpningen av asyl-och migrationspolitiken ska komma att få för följer – just därför att den tenderar att bygga murar som håller människor utanför. Har erfarenheterna från Berlin-muren i grunden inte lärt oss någonting? Vad är det för poäng att festa i Berlin i kväll om en mur bara ersätts av andra murar?

IMG_4510Ett rimligt krav en dag som denna är att kräva att den mur som nu byggs mellan Israel och Väst-Banken också rivs. Riv den förbannade muren! Förlåt språkbruket, men det vilar en förbannelse över dettra murbygge som förhindrar varje intitiativ till fredlig samexistens mellan israeler och palestinier. Hur kan nå´n vettig människa tro och tänka att det ska vara möjligt att bygga broar mellan två folk när man istället bygger murar? Var ska då broarna byggas? Hela murprojektet är en enda provokation som omöjliggör nå´t vettigt i området. Allt normalt liv omintetgörs. Relationer skärs av. Människor dör därför att man inte släpps igenom muren på väg till sjukhus. Jordbruksmarker torkar bort och skördar går om intet. Barn och ungdomar tvingas till långa och förnedrande omvägar för att ta sig till skolan. Kriget i Gaza runt årsskiftet blev som en parodi på krig då befolkningen på Gaza-remsan först låstes in och se´n utsattes för ett av vår tids mest brutala och intensiva krig – ett experiment i modern krigföring med fosforbomber och annat djävulskap.

IMG_4497IMG_4502Det är rimligt att vi en dag som denna – då vi på annat håll firar en murs fall – står upp för kravet att den mur som skär långt in på väst-banken – på occuperat område – avvecklas. Förvånar mig att media och ledarkommentatorer inte tar upp detta krav en dag som denna.

Vi vet att en mur på sikt inte löser några som helst problem. Vi vet att oavsett på vilken sida av muren människor befiner sig, så bidrar inte detta till säkerhet och välstånd. Det är något illavarslande att Obama-administrationen tycks sväva på målet vad det är man vill. EU tycks trappa ner sitt tryck på Israel. Vår samlade erfarenhet vet att muren måste bort. Kräv då det! Sätt tryck bakom orden och uppmaningen att riva denna förbannade mur!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: