Om konsten att slå dövörat till

Gz-mapI dag har Sveriges radios ekoredaktion på nytt uppmärksammat den s.k. Goldstone-rapporten. Goldstone intervjuades i dagens lördagsintervjuv. Goldstone är sydafrikansk domare som på FN:s uppdrag undersökt Hamas raketbeskjutningar och Israels krig i Gaza runt nyåret. Är själv jude och sionist. I Israel har hans kritiska rapport uppfattats som närmast ett förräderi.

Ekots intervjuv ger en god inblick i den kritik som riktats mot såväl israels armé som Hamas. Huvudkritiken mot den israeliska armén är det oproportionerliga sätt varpå man närmast mosade norra delen av Gaza-remsan. Goldstone berättar i intervjuvn om förödelsen i Gaza City. Han berättar också om hur den israeliska armén fullständigt slagit ut flera hunda industrilokaler – inte så mycket för att de hade militär betydelse, som för att slå ut alla möjligheter för palestiner att leva i Gaza. Man har med bulldozsers förstört åkermark och grönsaksodlingar.

Goldstone berättar i intervjuvn om hur israels armé bombade en moské samtidigt som där fanns 300 personer som deltog i en bönesamling. 15 personer dog och många skadades. Armén anklagade Hamas för att ha använt moskén som vapenlager. Armén förnekar att man överhuvud taget bombat moskén. Trots att man hittat rester efter israeliska bomber i rasmassorna.

Goldstone för ett viktigt resonemang då han säger att OK – även om det var så att moskéer och sjukhus användes som vapenförråd eller att Hamas använde privata hus som baser för avskjutningsramper – så rättfärdigar inte detta armén att bomba dessa hus. Detta är emot krigets lagar. Den israeliska arméns sätt att ständigt kollektivt bestraffa den palestinska befolkningen är inte tillåtet. Goldstones slutsatser är att det den israeliska armén gjort är att betrakta som krigsförbrytelser. Detta ska nu FN:s säkerhetsråd ta ställning till. Tveksamt om säkerhetsrådet kommer att ställa sig bakom rapportens anklagelser. Förmodligen kommer USA att lägga in sitt veto mot detta.

Mot slutet av intervjuvn sänds ett avsnitt ur ett tal som premiärminister Netanyahu höll i FN där han talade om hur ansvarsfullt den israeliska armén uppträtt. Hur man haft en återhållsam utgångspunkt. Netanyahu ställde det på sin spets och menade att antingen är ni för Israel och accepterar det man gjort eller så ställer ni er på  terroristernas sida. Dvs om man stämmer in i kritiken mot hur den israeliska armén gick på i Gaza så har man per automatik ställt sig på terroristernas sida.  Det är en något märklig slutsats. Detta är en konst i den högre skolan när det gäller att slå dövörat till och berskriva det som är svart som vitt. Lika märkligt är det att den som uttalar kritik mot hur exv. israels armé använder sig av övervåld, anklagas man för att vara antisemit. Israeliska talespersoner har satt detta i system, som ett sätt att försöka underminera berättigad kritik. Man vill få det till att kritiker är ute efter staten Israel och israels rätt att extstera. Den här typen av anklagelser kan man också höra i den svenska debatten. Har själv råkat ut för det. Detta är inte ett särskilt hedersamt sätt att hantera debatten. Inte heller ett särskilt konstruktivt sätt att försvara Israel. Jag förväntar mig mer av dom som är Israels goda vänner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: