”Face it” – bosättningarna bygger på lögner

Så sker det igen, och igen, och igen, och…Israeliska politiker har beslutat bygga ut en av bosättningarna i södra Jerusalem. Nu avser man att bygga 900 nya bostäder. Protester kommer från diverse håll. Obama säger ifrån. Kyrkornas Världsråd protesterar i tämligen hovsamma formuleringar. En fortsatt expansion av bosättningarna på occuperad mark ”ödelägger alla möjligheter till fred mellan parterna”.

Det ligger nära till att dödförklara fredsprocessen och placera en gravsten över åratal av samtal och övernskommelser. Det har skrivits under avtal och skakats hand ett antal gånger till i prioncip ingen nytta. Israel har ett antal gånger förbundit sig att inte utvidga sina bosättningar. Så skedde i Osloavtalet. Verkligheten är att Israel inte byggt ut sina bosättningar i en så snabb takt som efter Osloöverenskommelsen. MAN SÄGER EN SAK MEN GÖR EN ANNAN! Så har det i alla avseenden varit sedan staten Israel kom till och världssamfundet försökt få till rimliga förutsättningar för de bägge folken i området. Det kan väl inte förvåna en kotte på denna jorden att det palestinska folket tagit till vad man kommit på för att protestera och försöka slå tillbaka.

I en artikel i dagens Dagens Nyheter beskriver Nathan Shachar hur de som exv. bor i bosättningen Gilo förtränger att man bor på occuperad mark. Byggfirmor gör allt vad man kan för att mörka att bostäder man har att hyra ut eller sälja ligger på just ocuperad mark. Man bygger på en lögn. Man förser ofta nyinvandrade judar med boostäder på lögnaktiga grunder.

Totalt är det ca 450 000 bosättare som bor på occuperad mark.  Med bosättningarna följer vägar, tunnlar och annan infrastruktur som binder samman bosättningar som fullständigt skär sönder det palestinska territoriet. Konsekvensen av detta är att palestinska samhället skärs av från varandra och bildra små öar. Det är som om livsrummet hela tiden krymper för befolkningen på Västbanken. Det är så tydligt att israeliska politiker och myndigheter inte vill ha en enda palestiner så långt ögat når. Se detta! Se vad alla dessa enskilda beslut om utökader bosättningar än här, än där,  komer att leda. Det politiker i Israel inte tycks fatta är att man är på väg att gräva sin egen grav. Det hela kommer att sluta i ren katastrof. Det handlar inte om att ett folk kommer att överleva ett annat. Två folk går i graven i en fruktansvärd katastrof. Vilka av världens ledare har mod att säga som det är? Att inte bara formulera protester utan i handling visa att detta ställer vi inte upp på längre. Att inte längre ställa upp på lögnaktiga förklaringar om vad Israel har rätt till.  Vilka är beredda att säga att nu slutar vi att prata – nu är det handling som gäller? Vilka?

Annonser

One Response to ”Face it” – bosättningarna bygger på lögner

  1. Egon Berglund skriver:

    Jag ser att du är pastor i Missionskyrkan, bra att det finns pastorer som ser lidandet i Palestina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: