Upp till kamp! Nu tar kyrkorna fajten för en humanare asyl- och flyktingpolitik

2005 tog kyrkorna i Sverige initiativ till det s.k. ”Påskuppropet”. Det blev ett ”himla” hallå!  Uppropet var en reaktion på en ström av utvisningar av flyktingfamiljer med apatiska barn. Förfärliga scener utspelade sig när barn bars ombord på flygplan och i flera fall dumpades på nå´n flygplats. Exempel finns på hur en familj lämnats på en parkbänk i ett avlägset land. ”Påskuppropet” samlade alla de krafter som var kritiska till hur Migrationsverket och den sittande s-regeringen valde att köra ett närmast militant spår. Hade man inte uppehållstillstånd så skulle man ut ur landet – till varje pris – i vilket skick man än var. Till slut tvingade vänsterparteit och miljöpartiet s-regeringen att ändras sig. Det är om bl.a. denna dramatik som Gellert Tamas skriver i sin bok ”De apatiska”.

Hanne Kjöller – ledarskribent i Dagens Nyheter – har tagit på sig ansvaret att försvara dom som spelade en central roll i den process som Gellert Tamas beskriver i sin bok. Fredagen den 20 november skriver hon för minst andra gången och gör vad hon kan för att skjuta Gellert Tamas beskrivning i sank. Upplägget känns igen: det handlar inte så mycket om sakfrågan som om intervjuvteknink och hur Tamas hanterat sitt intervjuvmaterial. Kritiken är försåtlig på det sättet att den lätt förflyttar focus från sakinnehållet till procedurfrågor. Det är säkert mer än en som känner sig uthängd och felciterad i Gellert Tamas bok – självklart.  Ändå – det som hänt har hänt. Glöm inte detta när kritiken vill få det att framstå som oseriös journalistik.

Tisdag 24 november svarar Gellert Tamas på Hanne Kjöllers kritik i Dagens Nyheter.

Nu blåser kyrkorna i Sverige till ”strid” igen mot det svenska asylsytemet. Idag presenterar Sveriges Kristna Råd rapporten ”Skilda världar”. Rapporten refererar till ett 80-tal fall kring hur asylfrågan skötts av svenska myndigheter. Likt det Gellert Tamas skriver är detta också en förfärlig läsning om hur vi i ”humana” Sverige möter människor i stor utsatthet. Lagom till att vi myser till det inför första Advent påminns vi om hur svenska myndigheter närmast satt i sytem att misstro var och en som ansöker om uppehållstillstånd. Rapporten är på drygt 40 sidor och kan läsas och laddas ner från Sveriges Kristna Råd. Idag har SKR presskonferens. Redan har rapporten gett eko i radions nyhetssändningar. Tidningen Dagen skriver om rapporten här – focuserar bl.a. på kritiken av religion som flyktingskäl.

Blev på morgonen uppring av en reporter från Eskilstuna-Kuriren appropå att Svenska Missionskyrkans styrelse beslutat överlämna frågan om vigsel av samkönade par till varje enskild pastor och församling att besluta om.  Hur ställer jag mig och Missionsförsamlingen till detta? Nu väntar jag på att Kuriren ringer upp också i morgon förmiddag med anledning av SKR:s rapport. Jag kan inte – faktiskt inte – uppamma samma engangemang kring frågan om vigsel av samkönade par jämfört med den om hur vi bemöter människor som flyr från helveten runt om i världen och kommer till Sverige för att söka en fristad. Detta borde också gälla kyrkan som helhet. Det är kring den här frågan vi borde ta strid!  Här ställs våra värderingar på sin spets! Här har vi som kyrkor och församlingar att kliva fram och säga att vi inte kan acceptera det sätt varpå Migrationsverket och andra myndigheter så godtyckligt sköter sitt uppdrag. Nu hänger vi på och tar på nytt fajten för en humanare asyl- och flyktingpolitik. Varför inte göra den här frågan till en stor fråga i nästa års valrörelse!

Annonser

One Response to Upp till kamp! Nu tar kyrkorna fajten för en humanare asyl- och flyktingpolitik

  1. ko skriver:

    Ja, det är ju roligt med Hanne Kjöller. Hon tror inte på apatiska barn och rycker därför ut med jämna mellanrum för att angripa Gellert Tamas. Angrepp som alltid sker på både detaljnivå (Vlad kommer minsann från Ryssland) och någon form av metanivå (ojämn maktbalans hotar journalistiken), utan att någonsin närma sig själva sakfrågan.

    Men varför förvånas? I själva verket tror ju Hanne Kjöller inte på några sjukdomar. Är du sjukskriven ska du börja jobba. Är du deprimerad ska du ta dig i kragen. Den enda verkliga sjukdomen enligt Hanne Kjöller är intressant nog den hon lider av själv, nämligen fetma. Här hjälper det ju inte med att minska kaloriintaget och börja motionera, utan kirurgerna måste rycka ut och minska magsäcken till tarmstorlek.

    Hanne Kjöller står alltid sig själv eller sina kompisar närmast…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: