Spelar ut det antisimitiska kortet

I två artiklar – här och här – skriver Dagens Nyheter om hur ”bråket” mellan Israel och Sverige fortsätter. Även tidningen Dagen skriver om det. Det som nu fått fart på det höga tonläget från israeliska politiker är ett förslag till uttalande från EU:s utrikesministrar om att ge stöd åt östra Jerusalem som den palestinska statens huvudstad. Israels reaktioner handlar inte så mycket om att detta är en ny ståndpunkt, som att man tar alla chanser att ifrågasätta EU:s roll i samtalen i fredsförhandlingarna. På samma sätt har man spelat ut Obama och hans krav på att bygget av bosättningar ska upphöra. I grund och botten handlar det om att israeliska politiker inte vill föra samtal med någon om om en fredsuppgörelse.  Man vill inte att någon ska lägga sig i vad man gör i östra Jerusalem, på Västbanken eller Gaza. I detta är man i alla fall konsekvent.

Nu har israelsiaka UD beordrat ut alla sina diplomater i EU för att försöka förhindra att det blir något utalande . Man spelar ut det antisimitiska kortet, dvs att alla som är kritikska till vad Israel gör är antisimiter. I också detta är man konsekventa. Det är som om israeliska politiker inte inser att man håller på att helt tömma begreppet antisimitism på sitt autentiska ursprung. Vem värnar längre detta ords allvar och innehåll, då allt som nu uttalas av kritik mot Israel kommit att uppfattas som antisimitism. Jag försöker vara tydlig med att jag är kritisk till hur israelsika politiker, militär och myndigheter beter sig i relation till det palestinska folket, dock vill jag försvara det judiska folkets rätt till respekt och land.

En illegal bosättning inne i östra JeruasalemDet jag hör från Jerusalem är hur vanmakten breder ut sig under det som ser ut som lugn. Inte minst den kristna minoriteten kringskärs allt mer. Inte i första hand av muslimska företrädare utan av ortodoxa judar och närmast extrema bosättare. Det är för oss närmast overkligt att höra hur en grupp rent konkret spottar på en annan. Lika overkligt och svårförståeligt är det hur en grupp kan bete sig som om man inte behöver ta någon hänsyn till en annan grupp. Hur man menar sig ha rätt att göra i prinmcip hur som helst för att få sin vilja igenom. Detta sker utan att polis eller andra myndigheter gör så mycket åt saken. Här finns otaliga berättelser om hur polis stått vid sidan av och bara sett på vad som skett – utan att göra någonting. Myndigheter spelar med i ett ytterst smutsigt spel. Känslan är att man närmast i smyg applåderar dessa extrema judar och deras framfart.

Mer av den här varan beskrivs i en nyutkommen bok – ”Jag går aldrig ensam mer” – av Johanna Wallin (Ruins förlag). I juli 2007 reste Johanna Wallin till Palestina för att arbeta som internationell observatör vid de militära vägspärrar som Israel byggt upp inne på Västbanken. Wallins bok är en naken och närmast chockernade berättelse om vad som händer i konflikten mellan Israel och Palestina. Det handlar inte om storpolitiken utan om vad som händer enskilda palestinier i mötet med israelisk militär. Jag har inte läst någon bok i ämnet – och jag har läst bra många – som  så konkret beskriver det som är occupationens vardag. Den förnedring som Wallin skildrar är närmast obegriplig och handlar i liten utsträckning om att Israel har behov av att skydda sin egen säkerhet. Detta är rena provokationer och ett negligerande av människors värde och respekt som går utöver det mesta vad vi kan läsa om från konflikter utöver världen. Jag vill verkligen rekommendera boken för den som vill veta mera om det som händer bakom rubriker och korta inslag i media.

Annonser

2 Responses to Spelar ut det antisimitiska kortet

 1. Jomaa skriver:

  Snälla vill Israel skydda sig självt?

  Hamas kan utföra ett bombdåd i centrala Israel imorgon om de vill.

  De trycker på människor på det värsta sätt. Det finns inga ursäkter för det handlandet. Det kan inte förklaras. Det är bara ondska i det handlandet. Vi kan inte längre skylla på Hitler. Det är dags att Israels bortförklaringar förlorar betydelse. Människors frustration har alltid kommit ur ockupationen.

  Naiva svenskar vill inte förstå den enkla saken. Att våldet minskar om man lättar trycket på människor. Den fredliga vägen är en sak vi i Väst lämnat. Vi säger att vi är de som ska sprida vidare mänskliga rättigheter och freden i världen, men på i andra änden är vi den som spridit/sprider allt elände.

 2. Jomaa skriver:

  De människorna vi kallar terrorister, är de som vill förhandla, föra freden framåt men vi vill inte förhandla. Vi isolerar oss från ”de andra”.

  Hamas har tagit fler fredliga intiativ än Israel det senaste året. De stödde Goldstonerapporten även om den går rakt emot deras handlingar. De har från början stött en dialog med ett Israel som bara vill isolera och stänga ner.

  Om någon skulle stängt in mig så hade jag inte heller velat prata. Jag hade gjort uppror. Det är faktiskt så enkelt. Ändå pratar du här om ”säkerhet”.. Säkerhet emot VEM och VAD? Israel är ett modernt samhälle som har tillgång till den absoluta senaste teknologin. Ska de gå under mot ett fattigt folk som saknar utbildning, pengar, teknologi. Palestinierna har inget. Snart inte ens ett hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: