Heja Eskilstuna – årets mest generösa storstadskommun!

Idag har jag varit med och tagit emot priset från Världens Barn-kampanjen där Eskilstuna kvalificerat sig för titeln årets generösaste storstadskommun. Vi samlade in nästan 1.300.000 kronor – 13.35/kommuninnevånare. Prisutdelningen ägde rum på Tuna Parks scen. Mycket folk var där. S:t Eskilskyrkans barnkör Coola kottar sjöng. Världens Barn-generalen Peter Hjukström hött tal och delade ut diplom.

Som representant för vår lokala kampanjledning höll jag ett tal, och sa bl.a. följande: ”I slutet av augusti möttes vi till kick off inför höstens kampanj, och där kaxade jag till mig och hävdade att ”Vi vet vad vi ska göra! Vi vet vad vi behöver göra! Vi vet hur vi ska göra det – för vi har gjort det förut!”

 Nu är vi där att vi faktiskt vet hur det gick, och det är därför vi är här.  Vi når nästan upp till förra årets resultat, och det trots att vi haft helt andra förutsättningar i år jämfört med förra året. Ett fantastiskt resultat!

 Nyckel till våra framgångar är att vi varit många som samverkat. Vi har haft den kanske bredaste kampanjen i hela Sverige. Jag fortsätter att säga att VB-kampanjen i Eskilstuna är den bredaste plattformen för samverkan i Eskilstuna – en stor grupp enskilda personer, organisationer och föreningar, kyrkor och företag. Skolor och media. Kulturen och idrotten.

 Jag tänker att vi med en flera år framgångsrik kampanj bidragit till att förändra självbilden av Eskilstuna. Det vi har anledning att säga är att vi som bor i Eskilstuna, mer än annat, är ett genröst folk.

Vi får hjälpas åt att förstå vilket stordåd vi uträttat. Det vi gjort bidrar till att göra skillnad för världens barn – inte för alla, men för många. De 1.3 miljoner vi samlat in räcker för att bekosta 13.000 förskolebarns frukost under två veckor i Zimbabwe. Det räcker för att ge mer än 120.000 peruanska barn en läkarundersökning. 1.3 miljoner räcker för att förse 78.000 barn i södra Afrika med kläder. Det räcker till utsäde som tryggar matförsörjningen för 1300 familjer i Malawi i ett halvår.  Visst gör det skillnad det vi medverkat till att samla in!

 Jag är imponerad över att vi inte gett upp våra ambitioner att förändra livet för världens barn. Vi har bevisat att när vi är många som går ihop för att göra skillnad så blir det till stordåd. Låt oss komma ihåg hur vi gjort och låt oss använda det också i andra sammanhang. Det gör skillnad att vi går ihop och säger att detta vill vi ska hända.

 Vi fick inte med oss kommunen som vi tänkt, men det är min förhoppning att signalerna från det vi gjort ska vara tydliga nog för att kommunens ledning ska förstå att i det vi uträttat finns en kraft som kommunen har anledning att såväl uppmärksamma som ta tillvara på”.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: