USA, EU och Kina på väg att ta en ”springnota”!

Nu är det torsdag kväll och snart återstår bara ett dygn för förhandlarna i Köpenhamn. Världens politiska ledare är på väg till Köpenhamn – med flyg förstås…Signalerna från Köpenhamn är olycksbådande. Ingen är riktigt beredd att ta täten. Alla sneglar på alla, och hoppas att nå´n annan ska göra det som behöver göras. Det är lättare att peka på andra än inse sitt eget ansvar.

Jag tycker det finns anledning att ha stor förståelse för de afrikanska ländernas hållning i förhandlingarna. Dessa länder svarar för 3% av koldioxidutsläppen. När nu industriländerna vill riva upp Kyotoprotokollet därför att man vill skjuta över mer av ansvar på u-länderna, så förstår jag att de afrikanska länderna protesterar. USA och Kina svarar för 50% av utsläppen, men är inte beredda – så här långt – att göra särskilt mycket.

I USA lär bensinen inte kosta mer än 5-6 SEK. Det säger sig självt att bilisterna i USA inte är med och bidrar så särskilt mycket till den omställning som behöver ske. Varför ska bensinen i USA bara kosta hälften av vad den exv. kostar i Sverige?

För en tid sedan hörde jag om hur en restaurang i Göteborg – känd för sina enormt stora räksmörgåsar – skickar färska, nykokta räkor till Kina för att skalas. Så skickas dessa läckerheter tillbaka till Göteborg med nästa flyg, där de serveras som färska räkor. Alla beundrar dessa flinka köksor på den berömda restaurangen som förmår skala en så´n mängd räkor. Det är väl alldeles uppenbart att det är hur galet som helst att skicka räkor till andra sidan jordklotet för att få dom skalade och så ta hem dom igen. Att detta är möjligt signalerar att transporterna är alldeles för billiga jämfört med den belastning de förosakar på klimatet. Denna räktransport borde rimligtvis vara så dyr så att ingen skulle ha råd att ens komma på tanken att beställa in en dylik smörgås.

Idag har USA:s utrikesminister förklarat att USA och andra ländeer är beredda att satsa 100 miljoner USD för att bekosta det som behöver ske av insatser i u-länderna. I ett mail från biståndsorganisationen DIAKONIA igår skriver man hur de pengar som Sverige lovat bidra med till de fattiga länderna för sin klimatanpassning kommer att tas ur den redan lagda biståndsbudgeten. Det innebär i praktiken att det är de fattiga länderna som indirekt får stå för det som så generöst utlovas från Sverige. Politiken är underbar! Om något kan kallas för svek så är det väl detta. Mer än det – det är ren bluff! Kalla inte detta för en satsning. Jag ser det som att Sverige ställer in sig bland alla de länder som trixar med procentsatser och anslag. Utgångspunkten är att ingen i grunden är beredd att vara med och betala. När notan för hundra år av utveckling nu ska betalas, så vill ingen betala . Det är ju nu det visar sig att priset för vår utveckling är betydligt strörre än vad vi trodde. Vi har närmast plundrat länder i Afrika på värdefulla naturtillgångar för att säkra vår utveckling, vilket naglat fast dessa länder i fattigdom. Så visar det sig att klimatet havererar pga våra välfärdskrav – det vi kallar utveckling.  USA, EU och Kina är på väg att ta en ”springnota” – dvs de är på väg att springa ifrån bordet utan att betala.

Egentligen borde ingen av oss ha ro att sova det närmaste dygnet. Vi borde sitta vid radioapparaten, TV:n eller datorn för att följa det som nu sker. Hur det blir kommer förmodligen att påverka mycket mer av internationella relationer än de som rör klimatet. Att afrikanska länder nu tar sig ton i förhandlingarna med bl.a. USA och EU kommer förmodligen att skapa en välbehövlig nervositet i många regeringskanslier.Världen kommer inte att vara sig lik efter mötet i Köpenhamn – hur det mötet än slutar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: