Vad ska vi nu med politiker till efter fiaskot i Köpenhamn?

Fjärde advent med snö och tända ljus. Det är ändå något av en olycksbådande dagen efter-upplevelse efter det att klimatförhandlingarna i Köpenhamn närmast kraschlandat. DN ger en resume över kommentarerna världen över. 79% av DN:s läsare ger politikerna ”icke godkänt”.

Det blir närmast patetiskt att höra politiker som vi hoppades skulle visa ledarskap i den här frågan, beskriva det som hände som något av ett framsteg. Obama har exempelvis gjort det. Det öppnar sig ett fullkomligt gap mellan miljörörelsen, forksare och andra som satte sitt hopp till konferensen i Köpenhamn och världens politiska ledare. Det är som att väckas ur en dröm och inse att egentligen inget hänt. Alla de dramatiska bilder vi sett av hur klimatförändringarna förändrar livsförutsättningarna i olika delar av världen har uppenbarligen inte satt några spår alls i de vi hoppades skulle kunna fatta ett progressivt beslut. Vad säger det som hänt – eller inte hänt – om politikens förmåga att lösa det som är våra allra största globla utmaning? Vad ska vi med politiker till om dom inte förmår fatta beslut om det som är överlednadsfrågan framför alla andra frågor?  Vem ska vi nu hoppas på?

”Klyftan mellan politikernas löften och verkligheten kan kosta miljoner människor livet, hundratals miljarder dollar i förlorad välfärd och missade möjligheter”, säger Lasse Gustavsson, generalskekreterare i naturvårdsorganisationen WWF, i en Dagen-intervjuv.

En bekymrad miljöminister Andreas Carlgren ger sin version av floppen i Köpenhamn i en kommentar i Aftonbladet. Han skyller ifrån sig på andra. Som om EU inte hade någon del i detta. Tro det, den som vill!

Hörde i morse en kommentar som handlar om hur de afrikanska länderna kanske nu för första gångern tagit ton i relation till EU och USA. Kanske är det just den iaktagelasen som är den som kommer att dröja sig kvar som det vi kommer ihåg från Köpenhamnsmötet.

Jag tycker att vi ska ha förståelse för att de afrikanska länderna satte sig på ”bakhasorna” när det gäller bl.a. EU:s krav på en ökad delaktighet i att skära ner de totala utsläppen. Notera hur USA släpper ut ca 20 ton/innevånare, EU ca. 7 ton/innevånare, Kina ca.4 ton/innevånare medan de afriakanska länderna släpper ut ca.1-2 ton/innevånare. USA och Kina står för ca. 50% av alla utsläpp. 20 länder svarar för ca.90% av alla utsläpp. Det är minst sagt magstarkt av de utvecklade länderna att kräva att också de som nästan inte släpper ut något alls ska känna något ansvar för att skära ner på utsläppen – och samtidigt inte vara beredda att göra så särskilt mycket själva. USA:s hållning i den här frågan är närmast obegripligt arrogant. Från att ha varit en nation som på många sätt haft täten när det gäller utveckling, så tar nu USA täten i att köra allt detta i sank. Amerkaner hävdar sin rätt till den amerikanska livsstilen – som om man inte begrep att med detta leder man hela världen i fördärvet. Med den amerikanaska flaggan i topp mot ” the bitter end”.

Skrev i mitt förra blogginlägg om hur USA, EU och Kina nu väljer att ta en ”springnota”. Man rusar iväg från det avätna bordet och kräver att andra ska betala för kalaset. All heder åt de aftrikanska länderna som protesterar.

Reinfeldts gloria trillar på sne när jag får veta att den svenska regeringen tänkt sig att betala sina klimatbidrag till u-länderna med pengar ur det redan beslutade ulandsbiståndet. Man tar från dom man redan skurit ner bidragen till och försöker få dessa fattiga länder att förstå att detta är nya pengar. Det är som om den fattige bara blir än fattigare och beskärs sina möjligheter till utveckling. Den borgerliga regeringen närmast bluffar sig fram i den här frågan. Om den svenska regeringen får nå´n tid över på julaftonen, så se åtminstone sagan om Karl-Bertil Jonssons jul. ”Att ta från de rika och ge till de fattiga…”. Precis som Karl-Bertil så borde Fredrik, Andreas och de andra i regeringen pröva att ta detta till sig som ett mantra för 2010.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: