Israel har nyckeln till ett blockerat Gaza. Se till att öppna då!

Idag publiceras en rapport från 16 internationella biståndsorganisationer om situationen i Gaza – ett år efter det förödande kriget. En av dessa organisationer är DIAKONIA.

Sveriges Radio har redovisat rapporten i dagens nyhetssändningar. Bl.a. intervjuvades DIAKONIA:s handläggare Joakim Wohlfeil,  just hemkommen till Sverige efter ett besök i Gaza.

Också tidningen Dagen skriver om rapporten.

Rapporten redogör för hur Gazaborna fortfarande – snart ett år efter kriget – lever bland ruiner. Många lever i tält. 8 av 10 är beroende av någon form av bistånd för sin överlevnad. 70% lever på ca 1 USD/dag.  Stora delar av infrastrukturen är helt sönderslagen. Israels armé verkligen bemödade sig om att slå sönder så mycket man bara kom åt under det tre veckor långa kriget. Man körde sönder olivlundar och grönsaksodlingar. Man bombade sönder hus i en förskräckande mängd. Industrier jämnades med marken. Arméen hade lärt sig läxan från kriget i Libanon för några år sedan, då man kritiserades för att inte göra allt för att slå ut motståndsgrupper i södra Libanon.

Gaza beskrivs i en mängd rapporter som världens största fängelse. Hela Gazaremsan är omgärdad av olika typer av murar och stängsel. I väster utgör Medelhavet en svårforcerad gräns. På en yta motsvarabde 1/3-del av Öland bor ca. 1.5 miljoner människor. Arbetslösheten är enorm. Den sociala misären utbredd. Israels armé kontrollerar allt som förs in och ut.

Fram till i december 2009 har israeliska myndigheter endast tillåtit 41 lastbilar med byggnadsmaterial att komma in i Gaza. För att ha kunnat bidra till återuppbyggnaden borde under samma tid flera tusen lastbilstransporter levererat material in i Gaza. Israelisk militär har näst intill konsekvent förhindrat införseln av cement, förnsterglas och betong – allt det man i Gaza behöver för att bygga upp alla de hus som raserades under kriget.

De 4 miljoner USD som omvärlden lovade bidra med i samband med en givarkonferens i mars är i huvudsak ej utnyttjade.

Rapporten konstaterar att det kommer att ta upp till 500 år att återuppbygga Gaza om materialtillförseln förtsätter i den begränsade utsträckning som nu sker. Tre veckors krig  – fem hundra år av återuppbyggnad. Och världen låter detta ske. Kanske säger detta mer om omvärlden än om Israel. USA och EU låter det ske. Detta är mer än häpnadsväckande!

Det är svårt att komma ifrån intrycket att Israel inte på något sätt förflyttar sina positioner om man inte tvingas till det. Israel verkar närmast imun mot FN-resolutioner, domar i den internationella domstolen i Haag m.fl internationella sammanhang. Man skiter helt enkelt i vad omvärlden säger. Man vänder det inåt sin egen opinion och låter det egna folket förstå hur ifrågasatt man är och att nu gäller det att hålla ihop. Man spelar ut det antisemitiska kortet och vill få det att framstå som att alla vill driva det israeliska folket i havet.

Det är först när omvärlden hotar med att blockera samarbetet med Israel och införa ekonomiska sanktioner som israeliska politiker inser att nu är det allvar. Det är detta som nu måste till. Nu har Israel haft sin chans. Nu är det upp till främst USA och även EU att tvinga Israel att släppa på sin blockad mot Gaza. Israel kom till som ett resultat av ett internationellt beslut. Se då till att via internationella beslut tvinga Israel att ta reson och inse att rätta sig efter alla de resolutioner som bl.a. FN beslutat om. Det är helt obegripligt hur USA och EU kan fortsätta hålla en regim under armarna som så arrogant högeligen skiter i alla FN-beslut.

Jag stämmer in i det Joakim Wohlfeil säger i en kommentar trill rapporten om situationen i Gaza: ”Omvärlden har ett ansvar att visa Gazaborna att mänskliga rättigheter och den humanitära rätten även gäller för dem”. Så länge inte detta sker är USA och EU medansvariga för vad som sker i Gaza – så också Sverige.

Annonser

2 Responses to Israel har nyckeln till ett blockerat Gaza. Se till att öppna då!

  1. Henning Bergquist skriver:

    Med hat. sprängämnen och kassanraketer kan man aldrig bygga ett land och få välstånd och fred.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: