Hur är det när det är en God Jul och ett Gott Nytt År?

Nu är tid att önska varandra en God Jul och om bara några dagar ett Gott Nytt År! Jag vill önska er alla läsare av den här bloggen just det!

 Bloggen kom till för nästan exakt ett halvår sedan efter ett ”friluftsmöte” i södra Stenby. Vi satt några stycken på en uteplats och pratade om den nätverksamhet som bloggandet och Facebook är. Under de här sex månaderna har min blogg snart registrerat 4.000 besök. Bloggen har under det här halvåret varit ett sätt för mig att kommentera det som hänt i omvärlden. I en mening är bloggandet en typ av modern predikstol i cybermiljö. Jag gillar att få lägga mig i debatter som handlar om värderingar – debatter som handlar om hur samhället svarar upp mot våra grundläggande behov av att bli bemötta med värdighet och respekt.

Hur är det när det är en God Jul och ett Gott Nytt År? Kanske handlar det om att människor får plats. Jag tänker att julevangeliets berättelse om hur Josef och Maria förvägrades plats i något av den tidens mer ordnade förhållanden, den sätter focus på just vår tids stora frågor om hur vi skapar plats för dom som behöver en fristad eller helt enkelt ett hem.

Debatten den här hösten har bl.a. handlat om invandringspolitik. Gellert Tamas bok ”De apatiska” blottla ett fullkomligt helvete för de flyktingbarn – ofta apatska – som under 2004 utvisades från Sverige. Svenska myndigheter menade att vi inte hade rum för dem i vårt ”härbärge”. Mycket återstår innan vi kan säga att vi i Sverige fått ordning på integrationsarbetet. Fortfarande är det enklare att få jobb om man heter Sven jämfört med om man heter Mouhammed.

Närmast plågsamt är det att veta att många inte heller den här julen har något hem att fira jul i. Det är som om kommuner runt om i landet inte förmår klarar av att ge plats för fler eller färre hemlösa. Nå´t fel måste det väl ändå vara på upplägget. Varje år är det i Eskilstuna diskussioner om kommunens bidrag till exv. SvK:s Härbärge. Som om problemet inte existerade. Vad säger det om ett samhälle när välfärden inte tycks innefatta alla?

Jag tänker att det också är plats det handlar om i konfliken på de occuperader områdena i Palestina. Det är i hög grad plats det handlar om, fastän israeliska myndigheter talar om det som en säkerhetsfråga. Bosättarrrörelsen är som torpeder in på palestinskt område. Man hävdar gamla tvivelaktiga dokument med vilka man tilltvingar sig hus som i flera generationer tillhört plaestinska familjer. Ett Gott Nytt År blir det om något konkret händer som exv. får slut på expansionen av bosättningarna. 

I slutet av advent fick jag den adventskalender jag sökt efter sedan början av advent – den som tagits fram i ett samarbete mellan Västerås stift och den lutherska kyrkan i Palestina. Kalendern ingår som en del i ett projekt runt advent och jul på temat ”Fear builds walls – Hope builds bridges”. Så typiskt att den här kalendern har 25 luckor – därför att det är juldagen som är julens stora högtidsdag. Kalendern bygger på en vy tagen över Betlehem med den åtta meter höga muren i förgrunden. De 25 luckorna är fördelade över landskapet. Bakom luckorna  möter man en person och denns tankar om vardagslivet på occuperad mark. Jag har faktiskt tittat bakom lucka 25. Bilden visar hur det skapas en öppning i muren, där Josef och Maria rider in i sta´n. Den tecknade illustrationen ansluter till bilden på den verkliga muren. Det skapas verkligen en öppning i muren, och jag tänker att vi också den här julen borde be om att så sker.

En God Jul och ett Gott Nytt År! Låt oss göra det vi kan för att skapa rum för människor som behöver en plats för sina liv i våra sammanhang. Låt oss höja våra röster så att murar bryts ner och broar byggs mellan människor.

När det bara återstår några timmar till att julafton gör entré och bara ett dygn till juldagen och ytterligare några dgar till ett nytt årsskifte så önskar jag

GUD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: