Nytt år med campagne och ny församling

Så mycket folk det var på sta´n runt midnatt! Mycket champagne också – en del av det fick vi med oss hem…. Nå´n fick för sig att spruta champagnen över några av oss som gick förbi. Måttligt kul.

Föresten – ett fantastiskt fyrverkeri! Jag tillhör dom som tycker att det är OK att lägga en del av våra skattepengar på sån´t som ett fyrverkeri. Jag tycker också det är OK – t.o.m skäligt – att lägga en del av våra skattekronor på det som är stan´s yttre miljö. Jag tror vi mår bra av att leva i en stadsmiljö som är estetiskt tilltalande. Som bara detta enda träd i Stadsparken som man försett med en massa tusen lampor. Vilken gnistrande upplevelse mitt i Stadsparken! Jag tänker om stadsmiljön lite som vårt eget vardagsrum. Vi lägger ner en del energi på att få till ett rum vi trivs i och gärna vill vistas i. Så måste det också få vara med vår stadsmiljö.

Vi var ute i god tid före midnatt och tog oss till Klosters kyrka. Kyrkan visade sig vara något av en värmestuga i väntan på det stora fyrverkeriet. Så mycket andaktskänsla infann sig inte. Hörde en och annan som sörjde över detta. Träffade några medarbetare i Svenska Kyrkan och fick anledning att gratulera till den nya församlingsbildningen. Nu får vi vänja oss vid att tala om Svenska Kyrkan i Eskilstuna som Eskilstuna Församling. Det tar väl sin tid innan detta sitter i medvetandet…på samma sätt som det tar några dagar innan vi skriver rätt årtal.

Inte utan att jag är nyfiken på hur Svenska Kyrkan nu väljer att arbeta. Hur som helst har man valt att sköta sin omorganisation strikt internt. Hade väntat mig att vi som övrig kristenhet i sta´n skulle getts nå´n typ av information om hur man tänker sig det hela – inte minst därför att detta var vad vi utlovades…på Svenska Kyrkans eget initiativ. Så blev det inte. Tids nog får se hur det blir och hur man tänkt sig att formera sitt arbete. Svenska Kyrkan är en viktig ”aktör” i Eskilstuna – inte bara i relation till oss övriga kyrkor och församlingar. SvK i Eskilstuna är en viktig kraft i sta´n som helhet. Hoppas att den nya församlingen tänker så om sig själva och valt att organisera sitt arbete utifrån detta.

På söndag ska jag predika i Elimkyrkan över det som är kyrkoårstemat för Söndagen efter Nyår – ”Guds hus”. Jag kommer att reflektera just över hur vi tänker om våra kyrkor och vilken roll vi vill att dessa Guds hus ska spela – för den församling som finns där och för sta´n som helhet. Jag är övertygad om att vad som sker i dessa Guds hus spelar roll för hela sta´n. Det är därför jag tänker om Svenska Kyrkans nya församlingsbildning som jag gör. Nå´n kanske tycker att jag inte alls skulle bry mig, men det är vad jag gör. Jag bryr mig…därför att vi i Eskilstuna på många sätt är beroende av Svenska Kyrkan.

I predikan på söndag citerar jag bl.a. en tidigare biskop i Church of England som sagt: ”Väldigt många männiksor har ingen rest av kristen tro alls, tron är inte bara slumrande – den är icke-existerande”. Jag tror inte situationen i England skiljer sig så mycket från den i vårt land. Frågan är hur vi som kyrkor och församlingar förhåller oss till detta? Vi har anledning att fundera mycket över detta…om vi vill vara med och göra skillnad i den miljö och den tid som vi finns i.

Välkommen med till Elimkyrkan på söndag kl.11.00 för att fira gudstjänst och höra hela min predikan! Vi borde ha mycket att prata vidare om!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: