Visionärt eller bara dumt tänkt?

Efter att bra länge funderat över vad det blev av det gemensamma som uppstod då Svenska Missionskyrkans Ungdom (SMU), Svenska Baptistsamfundets Ungdomsförbund (SBUF) och Metodistkyrkans Ungdom (MKU) gick samman i equmenia – jag tycker inte så särskilt mycket kommit ut ur detta – så publicerar nu equmenias generalsekreterare Patric Forsling en debattartikel i tidningen Dagen om det som är på gång att av tre frikyrkosamfund skapa en ny kyrka.

Forslings tes och tydliga förhoppning det är att bli kvitt det han förknippar med ”allt som varit typiskt missionskyrkligt eller baptistiskt eller typiskt någonting alls”. Låt oss glömma allt detta! Det han vill är att vi ska fråga oss vad som är typiskt kristet? Är detta visionärt eller helt enkelt bra dumt tänkt?

Forsling drömmer om ett blankt papper. Han drömmer om ett läge där vi ska tänka om det vi nu gör som i princip utan värde och inget att låta sig inspireras av i de fortsatta samtalen om en ny kyrka. Som om vi inget förstått eller inte ens haft intresse av att läsa bibelns texter om vad det är att vara kyrka anno 2010. Som om vi vore såväl blinda som döva för det som är vår tids stora utmaningar. Som om vi inte släppt en endaste tonåring i närheten av ett församlingsmöte eller årsmöte för att låta oss utmanas av hur vår tids unga tänker om vad vi gör och vad vi ska göra. Som om alla äldre – per definition – skulle vara så erbarmligt konservativa och inget att hoppas på. 

Forsling har problem med sin nattsömn – det är alldeles uppenbart. Han drömmer ”mardrömmar om Guds församling”. Gudstjänst är något denne equmenias generalsekreterare går till ”i mån av lust och ork”. Kanske när han känner för det? Hmmm!

Är det Forsling skriver visonärt eller helt enkelt bra dumt tänkt? Jag tänker att det är närmast dumt tänkt. Jag hoppas också på något nytt när den nya kyrkan ska till. Varför ska vi annars dra igång den här processen om vi inte hoppades på att få vara med om att skapa en kyrka som tar sin utgångspunkt i vår tid, precis som de som varit våra fäder tog avstamp i det som var deras tid och sin tids frågor som avkrävde dom ett svar. Jag tänker dock att mycket av det som vi kommer att återfinna i den nya kyrkan det kommer vi att känna igen från det som nu är. Just därför att vi redan tänkt som vi fortsatt kommer att behöva tänka – just hur vi är en kyrka som svarar upp mot det som är sin tids stora utmaningar. Visst ligger jag ibland vaken på nätterna och funderar över hur vi ordnar det med vårt församlingsarbete och hur vi skapar möten med människor där Jesus Kristus blir känd och trodd. Dock drömmer jag inte mardrömmar. Jag går heller inte till ”jobbet” utan vare sig lust eller ork. Jag tycker det är spännande att få leva med i det som är församligens och kyrkans vardagsliv där ambitioner och mål ska bli till konkreta möten med människor. Vi är inte särskilt upptagna av att hålla liv i gamla synsätt. Vi lägger alla våra resurser på att vara så trovärdiga vi bara kan i det som är vårt nu.

Vad har equmenias genealsekreterare Patric Forsling för bild av det som händer ute i församlings-sverige när han drömmer mardrömmar om detta? Är vi så misslyckade att han närmast skäms för oss? Så helt ute och ”cyklar”? Som om vi vore döva och blinda för vad som händer i vår omvärld?

Till slut kan jag ändå inte annat än tycka att Forsling blandar samman korten. Den process vi är inne i gäller primärt våra centrala samfundsstrukturer. Ingen av alla de arbetsgrupper som nu arbetar har som sin uppgift att föreslå några  förändringar för vårt lokala församlingsarbete. Detta är måhända ett problem i processen. I värsta fall händer inte så särskilt mycket ute i bygderna, därför att många inte kommer att bry sig.  Detta var väl vad som hände när de tre ungdomsförbunden blev equmenia. Hur mycket har detta kommit att påverka och stimulera vårt lokala barn- och ungdomsarbete?  Jag hoppas att vi t.o.m ska ha något att lära av detta när en ny kyrka ska sjösättas om bara ett par år. Så eländigt är det ändå inte utan att vi kan lära oss något av det!

Annonser

3 Responses to Visionärt eller bara dumt tänkt?

 1. brynte skriver:

  Kyrkan må vara värdefull för dem som besöker den, men Jesus kom inte till de friska.. Sen 30-talet har vi i Missionskyrkan bara blivit färre varje år. Det vi behöver framför allt annat är en krismedvetenhet, som Patric (och Jesus).

 2. Claes-Göran Ydrefors skriver:

  Brynte – naturligtvis lever med krisen inpå bara kroppen. Kanske är vi mindre bra på att tala om att det är så. Ändå är vi många församlingar och medarbetare som lever med kniven på strupen och gott och väl kan sätta ord på vad den krisen handlar om. Problemet är nog att ingen av oss tror att en ny samfundsbildning löser alla dom problemen – inte ens om man glömmer allt av erfarenheher vi gjort i exv Missionskyrkan. Så illa tokigt har inte allt det varit. Lite förvånad över att equmenias generalsekreterare inte inser att en ny kyrka kommer att behöva släpa på samma gamla missionsförsamlingar, batistförsamlingar och metodistförsamlingar som SMK, SB och MK så här långt tvingats göra.

  För Missionskyrkans del är måhända diskussionen om vigsel av samkönade par ett uttryck för att vi inte är så krismedvetna. Varför menar vi oss ha råd med att lägga så mycket energi på detta? Är det om detta som ”kriget” står?

 3. brynte skriver:

  Den sista delen är vi helt överens i, så den kan vi nog släppa direkt 😉

  Du säger att en ny samfundsbildning inte löser problemen. Ok, det kan inte lösa alla problem. Men ett samfund som verkligen är nytt kan lösa och förlösa rätt många knutar. Hoppas jag. Och visst har vi samma gamla trötta församlingar kvar. Men ett samfund kan ändå tvinga församlingarna att förhålla sig till saker. Ett nytt samfund skulle kunna ställa rätt mycket saker på ända i församlingarna, om man bara ville.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: