Det är sannerligen inte mycket jag förstår!

2010 är inte mer än några veckor gammalt när helvetet bryter ut på Haiti. Är det så här det ska fortsätta? Ingen kan säga att ”jag förstår” när vi hör om det som hänt och fortsatt händer. Ett helt land är slaget i spillror. Städer som fanns finns inte längre. Människor som levat lever inte längre. Som en typ av katastrofens cynism är det nästan inte möjligt att ta sig fram till människor med det mest nödvändiga som vatten och sjukvård därför att flygplatsen är för liten och hamnen illa förstörd. Jag kan ändå inte riktigt fatta att det ska behöva ta så lång tid att få fram just det allra nödvändigaste. Haiti ligger ändå inte allt för långt bort från civilisationen. Varför är det inte möjligt att landsätta material i detta katastrofdrabbade land, när det uppenbart är möjligt att ”landa” material till militär som befinner sig mitt i ett krig – långt borta från flygplatser och hamnar? Varför finns inte nå´n beredskap för att sätta in ledningspersonal i ett så´nt här läge – människor med befogenhet att i princip beställa fram allt det som kan behövas. Människor med befogenhet att peka med hela handen och med all erfarenhet från tidigare katastrofer samlad omkring sig. Var finns dom?  Det är som om vi inte lärt oss något av det som hänt tidigare. Som om inte FN har förmågan att skapa just en sådan katstrofberedskap. Inte heller detta förstår jag.

Hörde i morse om den pappa som fortlöpande SMS-ar till sina barn – och uppenbart lever – men inte kan tala om var han ligger. Detta är inte möjligt att förstå. Detta är mer än vad nå´n människa kan ta till sig.

Så har en och annan amerikansk evangelist uttalat att det som hänt har sin grund i en typ av pakt med Satan.  ”Allt elände landet upplever, som den enorma fattigdomen och pågående politiska kalabaliken och upprepade naturkatastrofer skulle kunna vara effekter av den påstådda alliansen med Satan”, säger denne predikant och får både medhåll och kritik. Som om det som hänt skulle vara som ett straff. Hmmmm!

Mitt under det att Haiti läggs i ruiner inträffar dagen då det är exakt ett år sedan israelisk militär la delar av Gazaremsan i just ruiner. I någon mening inträffade samma sak där som på Haiti att krafter fullständigt oproportionerliga slog sönder allt i sin väg. Krafter som inte tog någon hänsyn. Som dödade människor som t.o.m. bad om nåd. Som splitrade familjer. Gjorde det omöjligt för dom som överlevde att försörja sig. Som våldförde sig och förstörde som för att omöjliggöra allt mänskligt liv. Bilderna från Haiti av hur människor klämts sönder under nedfallna hus, skulle kunna vara bilden av hur människor på Gaza – ett år efter krigets slut  – fortfarande hålls kvar i sina ruiner. Och världen ser på!

Tänk bilden av hur några går in i ett hus och nogsamt låser till om sig, och så slår sönder allt det man kommer åt, dödar några av dom som finns i huset, lemlästar andra – och så lämnar huset och lika nogsamt ser till att ingen kommer ut därifrån – inte ens de som behöver som mest hjälp. Detta var vad som hände tre veckor i december och januari 2008 – 2009. Och världen såg på – utan att göra så särskilt mycket. Några uttalanden här – några där – som för skams skull. I realiteten lät man lät denna våldtäkt fortgå – och låter Israel fortsatt upprätthålla blockaden mot Gaza som gör att det kommer att ta 500 år att bygga upp det israelisk militär tog 3 veckor på sig att totalförstöra. Lika litet som jag förstår varför det tagit så lång tid att få till en katastrofinsats på Haiti, lika lite förstår jag varför omvärlden låter Israel upprätthålla sin blockad av Gaza. Varför? Återigen – varför? Säg mig varför!  Är det detta som är politik – att för några principers skull låta ett helt folk gå under? Är det till detta vi väljer våra politiska ledare? Är det för den här prioriteringens skull vi underhåller internationella organ som FN och EU?  Det är sanerligen inte mycket jag förstår!

Annonser

One Response to Det är sannerligen inte mycket jag förstår!

  1. Staffan Johansson skriver:

    Varför? Ett rationellt svar: P g a Hamas. Israel tvingades till slut att göra något åt dess blinda obotliga fanatism, och att sluta skuta terroristraketer mot Israeliska byar och städer. Raketregnet har nu minskat drastiskt.

    Att de civila dödsoffrena blir många ligger ju faktiskt i Hamas’ intresse. Det är därför de ljuger mycket om statistik och vad som egentligen hänt. DESSUTOM använder dom civila dr terroristerna befinner sig – ofta intet ont anande barn i sammanhanget – som mänskliga sköldar. Vilket ju trissar upp dödssiffrorna ytterligare och lägger skulden på Israel. Sådana är fienderna Israel ibland tvingas försvara sig emot.

    Dödsiffrorna i Haiti är tydligen femsiffriga, miljontals sårade. Israel bland de första som vanligt på plats och att skicka hjälp till Haiti. Vana som de är med katastrofsituationer, t ex att hanskas med alla terrordåd – vilket har gjort många Israeler till hjältar (och inte bara ”skurkar”).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: