Lojal till den grad att sanningen förtigs

Idag rapporterar Dagens Nyheter om ett antal vittnesmål från den israeliska soldatorganisationen ”Breaking the silence” om trakasserier och övergrepp mot civila på Västbanken. Den här gången är det drygt fyrtio kvinnliga soldater som berättar vad man varit med om.

Organisdationen ”Breaking the silence” har tidigare bl.a. berättat om övergerepp i kriget i Gaza. Rapporterna från ”Breaking the silence” är unika på det sättet att de kommer inifrån den israeliska armén. Många andra rapporter kan lätt misstänkliggöras och helt tystas ner därför att de anses inte vara tillräckligt välunderrättade. Nu är det den israeliska arméns egna soldater – patrioter – som berättar om vad som sker. Så är också ”Breaking the silence” som en ”nagel i ögat” på armén. Illa avskydd av etablisemanget. De som berättar stämplas som förrädare.

Den här gången berättar dessa kvinnliga elitsoldater om trakasserier vid vägspärrar, plundring, stöld, hemfridsbrott, vandalism och misshandel. De berättar om hur de, som för att testas av befälen, tvingats att utdela örfilar, spotta på och förolämpa palestiner. Bara för att bevisa att man är lojal.

En av de kvinnor som berättar säger till DN:  ”Men snart anmäler sig samvetet. Vi ser snart att allt det vi lärt oss under vår träning, om respekt för civilbefolkningen, inte gäller i verkligheten. Ingen i Tel Aviv vet hur verkligheten ser ut. Det är vansinne”.

Det är närmast ironiskt att den israeliska arméen själv talar om sig som världens mest moraliska armé. Världens mest hänsynsfulla.  Armeén  talar om sig själv på ett sätt men visar upp ett ansikte av ett helt annat slag. Detta  faller väl in i ett mönster för hela konflikten där det i teorin sägs en sak, medan verkligheten ser helt annorlunda ut.  Som om sannignen i längden skulle gå att förtiga. Jag tror på bibelordet att det är just sanningen som ska göra oss fria – inte det lögnaktiga och lojalt tillrättalagda.

Tillhör dom ”lyckliga” som utan att betala en krona får den med Livets ord närstående tidningen ”Världen idag”. Läsningen ger mig inte så sällan ett rejält adrenalinpåslag. Nu senast levererar tidningen en bilaga om Sveriges förhållande till Israel. Jag vet ingen tidning som så lojalt ställer upp på i princip allt det israelsika politiker och företrädare för arméen säger. Så lojal så att israelerna själva förmodligen är förbluffade över denna 100-procentiga uppbackning.

Den här gången har tidningen samlat intervjuver och artiklar som till den grad hyllar Israel så jag tänker att de som skriver måtte vara både blinda och döva för det som pågår i landet. Jag har tidigare funderat över vad som händer med ett land som Israel som har sådana vänner som närmast förtiger sanningen? Det är en närmast osannolik journalistik när man i en artikel berättar om den mur som byggs mellan Israel och palestinska områden utan att med ett ord säga något om att större delen av muren är byggd på occuperad mark och fördömd av FN, EU och Internationella domstolen i Haag.  Man ger intrycket av att muren bara skulle ha tillkommit för att skydsda Israel från självmordsbombare. När man säger att en ”skyddsmur kan nedmonteras när dess syfte är uppfyllt och fred råder” så är det så naivt och blåögt i sin analys att det passerat alla gränser för seriös journalistik. Inte ett ord om de bosättningar som är så nära förbundna med murens förekomst. Inte ett ord om just den occupation som sker i namnet av att skydda sig mot självmordsbombare. Jag är närmast förundrad över hur det är möjligt och uthärdligt att leva med en sanning som är så vinklad som denna. Det är helt enkelt inte sannt! Den som i det långa loppet förlorar allra mest på att denna osanning förs fram som vore det sanning är förmodligen Israel självt. Det driver Israel allt längre in i ett hörn där det blir allt svårare att få till en överensk0mmelse som skulle kunna bidra till att skapa fred för båda de folk som är beronde av såväl land, vatten som säkerhet.

När slår samvetet till på dessa Israels lojala vänner samlade i tidningen ”Världen idag” – på samma sätt som det gjort på de militärer som nu avslöjar vad man tvingats till för att förnedra palestinska civila?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: