Andras otrygghet ett hot mot vår trygghet?

”Det finns en religiös analfabetism på många håll i det svenska samhället och i mångt och mycket avspeglar detta sig också hos svenska migrationsmyndigheter. Det finns ofta en oförmåga att förstå att tro och religion är något annat än en privatsak”.

Citatet kommer från den utvärdering som Sveriges Kristna Råd gjort av det svenska asylsystemet. Rapporten – ”Skilda världar” – publicerades lagom till första advent förra året.

Bakgrunden till anklagelsen om religiös analfabetism är det som närmast skulle kunna kallas för lättsinne som Migrationsverket visar mot alla de kristna som flyr från Irak. Svenska migrationsmyndigheter tycks tro att det är sagor som dessa utsatta människor berättar. Det finns ingen hejd på uppfinningsrikedomen hos Migrastionsverkets tjänstemän när det gäller att misstänkliggöra dessa berättelser.

2003 fanns mellan 1 och 1.4 miljoner kristna i Irak. Nu är det inte mer än ca 400 000 kristna kvar i Irak. Är det nå´n allmän pilgrimsröresle anbefalld? Att helt plötsligt har en stor grupp irakier fått för sig att nu är det dags för en liten utflykt. ”Vi reser till Sverige! Verkar vara ett trevligt land”. Som om människor lämnar hus och hem – allt det man har – bara som ett resultat av en plötslig ingivelse. Naturligtvis inte.

Rapporterna från Irak är entydiga – detta tycks inte bekymra Migrationsverkets tjänstemän. ”Vi har inget hört! Vi har inget sett!”  Hur lomhörd och naiv får en svensk myndighet vara?

Kyrkor bombas. Kristna förföljs, trakasseras och dödas. Detta är rapporter som når oss närmast dagligen. Attacker mot kyrkor, skolor och religiösa ledare. Familjer trakasseras och hotas att mördas. Kvinnor hotas och tvingas till månggifte. Människor tvingas att konvertera till islam. Kvinnor tvingas att klä sig på muslimskt sätt. Det som sker i Irak är närmast att betrakta som en etnisk rensning. Det som nu händer i Irak är på många sätt likt det som en gång hände muslimer i Bosnien.

Migrationsverket anser att de irakiska myndigheterna är fullt kapabla att skyddda sina medborgare – även de som tillhör den kristna minoriteten. Om någon klagar över hur det är på en plats är beskedet från Migrationsverket att det måste  finnas nå´n annan plats i Irak där det är möjligt att leva säker. Det är som om Migrationsverket menar att dessa flyktingar saknar fantasi när det gäller att se möjligheterna till en lösning inom Iraks gränser.

I Eskilstuna finns ett stort antal familjer – totalt ca 150 personer – som har flytt från Irak därför att man är kristna. Människor vars berättelser ifrågasätts av svenska myndigheter. Människor som nu pressas såväl fysiskt som psykiskt. Flera av dessa har tagit sin tillflykt till Fors kyrka. Förra veckan enades vi en grupp kyrkor och församlingar i Eskilstuna om att skicka ett brev till bl.a. Migrationsverket och statasrådet Tobias Billström med en uppmaning om att tänka om när det gäller att värdera de skäl som dessa kristna från Irak anför. I grunden handlar det om att vi hävdar att det som nu sker strider mot bl.a. Genévekonventionens formuleringar om vad som utmärker en human flyktingpolitik.

Det är svårt att komma ifrån tanken att Migrationsverket mer tycks vara inriktade på att värna trygghet och välstånd för oss som redan bor här och mer ser alla dom som är på flykt som ett hot mot just den trygghheten och det välståndet. Att andras otrygghet skulle vara ett hot mot vår trygghet.

Migrationsverkets generaldirektör och kära statsråd – herr Billström: det är dax att tänka om nu när det gäller alla de kristna Irakier som nu finns i Sverige och deras behov av en fristad. Tro åtmindstone på alla de berättelser dessa utsatta männniskor berättar. Tro åtmindstone på dessa berättelser!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: