Ge bort, släng och prioritera!

Måndag förmiddag. I går predikade jag i Fors kyrka i en ekumenisk högmässogudstjänst. Bra med folk! Allt är naturligtvis relativt – vi skulle gott och väl kunnat mötas i en alldeles överfull kyrka. Så var det dock inte. Uppmuntrande att mötas till gudstjänst två församlingar emellan – den nya svenskkyrkliga Eskilstuna församling och Eskilstuna Missionsförsamling. Det har mer än en symbolisk betydelse när kyrkfolk från två församlingar – och så förmodligen några till – blandar sig i mittgången för att ta emot brödet och vintet i nattvarden. Visst har vi kommit en bit på väg när vi i förtroende för varandra kan fira gudstjänst på det här viset. Det mår vi bra av. Det mår också Eskilstuna bra av!

Igår var det Fastlagssöndagen – inledningen på fastan. I morgon är det fettisdagen- det är då vi frossar i semlor. Då laddar vi för att se´s hålla igen på både det ena och det andra. Det är ju det som är fastans syfte. Nej – inte så många lever på det viset. Vi laddar med semlor, men se´n blir det inget mer. Det blir bara mer av det som är vårt överflöd. Skulle man inte kunna tänka om fastan på samma sätt som den som tar en vit månad – en månad fri från alkohol, och menar att det mår man bra av. Att kroppen mår bra av att inte köra alla tolv månaderna på samma sätt. Nog skulle kroppen må bra av att vi håller igen också på matintaget. En dryg månad utan så mycket kött!

I predikan igår citerade jag Owe Wikström från förra veckans mummer  av Kyrkans Tidning. Wikström är professor i Uppsala – präst och författare. Han skrev så här: ”För att tala i de andliga fädernas råa stil. Kanske de skulle skriva så här: ”Du måste nu och då göra en inventering av de saker du anser dig behöva för ditt arbete och uppehälle, så att du efterhand kan utesluta det som inte är väsentligt utan bara till hinder. Böcker, möbler, papper, kläder, ting kan bli till blytyngder genom sin blotta närvaro. Därför: ge bort, släng, prioritera! Nakna kom vi till världen, nakna skall vi lämna den”.

Många gånger kan det vara lika bra att lämna saker ogjorda som att ivrigt slutföra dem. Låt därför vissa saker bli oavslutade. Hela livet är ouppklarat. Släpp ditt behov av att kontrollera! Det kommer inte att lyckas. Anar du att det du sysslar med är meningslöst: strunta i det! Du blir aldrig färdig och det är som det ska”.

Jag tycker det är bra! Visst skulle vi må väl av att göra oss av med mycket av det där som bara oroar oss. Allt det där vi inte behöver. Allt det vi samlat på oss – ja, varför har vi sparat det? Många – lite till åren kommna – skulle må väl av att byta till en mindre bostad. Säkert en del andra också. Mindre upptagna av allt det som hör samman med skötseln av ett hus. Lugnare i livet. Mindre snö att skotta…Visst kan vi göra saker och ting på ett annat sätt som skulle frigöra både tid och erbjuda ett mindre stressat liv. I predikan föreslog jag att dra ner på övertiden under fastan – kanske helt försöka unvika övertid under fastlagstiden.

Det finns i dessa gamla religiösa traditioner en visdom som så lätt går förlorad. Vi har anledning att återta den visdomen.

I går kväll inledde vi den ekumensika bönesatsningen i Eskilstuna – 24/7. Dvs en bönesatsning som pågår 24 timmar om dygnet i sju dygn. Åtmindstione någon finns på plats under dygnets alla timmar. Tillsammans med några ungdomar finns jag på plats i Fristadskyrkan natten till onsdag. En lite annorlunda upplevelse att vara i detta bönerum sådär vid kl.03 när allt är tyst och sta´n sover. På onsdag morgon kl.07 möts vi till morgonbön och ber för alla som är på väg till jobbet.

På torsdag förmiddag möter vi i den frikyrkliga pastorsgruppen Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov i ett samtal. Vi möts i just Fristadskyrkan. Blir spännande att få visa honom det som pågår. Kommundirektören Pär Eriksson har fått frågan vad han vill att vi ska be för och nämnt arbetsmarknadsläget, läget i skolan och den sociala situatuionen i Eskilastuna. Så det kommer vi att be för under veckan.  Visst gör det skillnad när vi bestämmer oss för att skapa ett focus på det här sättet. Många som sluter upp i en gemensam satsning. Också detta mår Eskilstuna bra av!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: